Utorak, 5 prosinca, 2023

Inspektori na pumpama: Samo za ovaj mjesec uručit će 227.800 KM kazni zbog cijena

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su odgovorili da li trenutno kontroliraju poštivanje ograničenja marži na benzinskim pumpama.

Vidljivi svakodnevni rast cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini izazvao je ogorčenje građana, ali i sumnje da prometnici naftom koriste priliku za ekstra zaradu, piše Faktor.ba.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je da rast cijena ima objektivne razloge, ali da ima i subjektivnih zbog kojih bi inspekcije trebale jače djelovati. U prilog toj tvrdnji naveo je da postoji velika razlika, od 50 do 60 feninga, u cijeni jednog naftnog derivata, u zavisnosti od pumpe do pumpe, a maksimalna marža svima je 25 feninga.

Upravo se čita:  Cyber-kriminalci iz BiH postaju sve vještiji, građani se sve teže brane od lukavih prevara

Tako se, prema podacima Ministarstva trgovine FBiH, cijena benzina jučer kretala od 3,06 do 3,61 KM po litri, a dizela od 3,36 KM do 3,81 KM po litri.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su nam odgovorili da li trenutno kontroliraju poštivanje ograničenja marži na benzinskim pumpama.

Istakli su da se od 14. marta provodi pojačan inspekcijski nadzor ne samo goriva nego svih oblasti za koje su nadležni, i tako će biti do kraja jula.

Upravo se čita:  Akcija "Teretnjaka" uspjela: Prikupljanja pomoći za vozača kamiona

Kada je u pitanju cijena naftnih derivata, tokom marta je utvrđeno čak 50 posto nepravilnosti, tokom aprila oko 24 posto, a maja opet oko 43 posto, što govori o “trendovima umjerenog rasta i konstante u utvrđenim nepravilnostima od kraja januara odnosno februara mjeseca do danas”.

U maju su inpektori izvršili 23 nadzora i utvrdili deset nepravilnosti za koje su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 12.500 KM. Nakon 20 kontrolnih pregleda na benzinskim stanicama u maju je evidentirano da nije došlo do povećanja cijena.

Kada je u pitanju ovaj mjesec, odnosno period od 1. do 22. juna, izvršena su 184 inspekcijska nadzora.

Upravo se čita:  Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom na regionalnom sastanku u Zagrebu

– Zbog ustanovljenih nepravilnosti je planirano izdavanje 134 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 227.800 KM – naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju da se u ovom mjesecu, osim cijena, kontrolira količina istakanja goriva u vozila.

– Nadalje, kod dva uvoznika je ustanovljeno da je došlo do enormnog povećanja cijena, za oko 30 feninga i više po litru, u odnosu na druge uvoznike i manje benzinske stanice gdje su kod većine evidentirane stabilne cijene – naglasili su u inspekciji, prenosi Faktor.ba.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo