Subota, 16 siječnja, 2021

Inspektori na terenu u novogodišnjoj noći

Nemojte propustiti

Zvanično saopštenje Rusije o aferi Ikona: Cijela priča je antiruska propaganda, ne postoji nijedan dokaz da je Dodik ikonu stekao nezakonito

Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao...

Senad Hadžifejzović imao poteškoća sa srcem, operacija trajala satima

Popularni bh. voditelj Senad Hadžifejzović imao je poteškoće sa srcem, te su mu zbog toga ugrađeni stentovi. On se...

I Islamska zajednica BiH osudila inicijativu Damira Arnauta: Može li se Husein Đozo dovoditi u istu ravan sa Dražom Mihailovićem

Inicijativa državnog zastupnika Damira Arnauta u vezi sa nazivima ulica u BiH izazvala je polemiku u javnosti. Posljednja u...

Kasumović traži smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK

Kao gradonačelnik najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Zeničko-dobojskom kantonu smatram da je potrebno hitno razrješiti dužnosti ministra unutrašnjih poslova...

SARAJEVO – Kantonalni inspektori na području Kantona Sarajevo kontrolirat će poštovanje epidemioloških mjera i u novogodišnjoj noći.

Naime, nakon što je 17. decembra Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ponovio da ranije donesene naredbe i propisane higijensko-epidemiološke mjere za ugostiteljske objekte i hotele ostaju na snazi, odnosno da je radno vrijeme svih ugostitelja do 23.00 sata, uz maksimalno 30 gostiju u objektu i poštivanje propisane fizičke distance između stolova, kao i ostalih donesenih mjera, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo će u skladu sa važećim naredbama kontrolirati njihovo poštivanje u novogodišnjoj noći, prema već utvrđenom operativnom planu nadzora i u saradnji sa Jedinicom za podršku MUP-a KS.

– Situacija u Kantonu Sarajevo, s pravom možemo reći, trenutno je pod kontrolom, naravno s aspekta naše nadležnosti, a takva situacija je postignuta i time što oko 20 inspektora svakodnevno rade u prvoj i drugoj smjeni, vrlo često do iza ponoći, kao i u dane vikenda, a što traje kontinirano posljedjih deset mjeseci i nastavlja se i dalje. Ovdje bih izdvojila interesantan podatak da smo mi u toku ove godine, u odnosu na broj planiranih, ostvarili oko 10.000 nadzora više, čemu je najvećim dijelom doprinijela epidemiološka situacija izazvana pojavom koronavirusa – kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Zbog nepoštivanja propisanih naredbi i higijesnko-epidemioloških mjera inspektori KUIP-a KS su u proteklih 10 mjeseci donijeli 1.089 rješenja sa korektivnim mjerama, te izdali 528 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 935.055 KM.

Brdarić je naglasila da su u KS-u ugostiteljski objekti, posebno nargila barovi, kao i trgovine, do sada najčešće sankcionirani subjekti nadzora zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera.

– To najbolje ilustrira činjenica da smo u proteklom mjesecu od ukupno 70 izdatih prekršajnih naloga ugostiteljima u KS izdali 54 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 95.145 KM. Ono što treba istaći je i da su u posljednjem periodu kao česti prekršioci evidentirane i kladionice i to radi nenošenja maski i nepoštivanja fizičke distance – kazala je Brdarić.

Kantonalni sanitarni inspektori od početka pandemije, osim svakodnevnog provođenja inspekcijskih nadzora na terenu, istovremeno donose i rješenja o zabrani kretanja isključivo za osobe koje su bile u direktnom kontaktu s oboljelima od Covida-19 ili s osobama za koje postoji sumnja da su zaražene koronavirusom.

Navedena rješenja izdaju se isključivo na osnovu epidemioloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS. Za oboljele od Covida rješenja donosi Ministarstvo zdravstva KS.

– Mi smo do sada donijeli 6.251 rješenje o zabrani kretanja, čije poštivanje prate službenici MUP-a KS. Do sada su na osnovu dostavljenih službenih zabilješki policije, zbog kršenja zabrane kretanja, sanitarni inspektori protiv 31 osobe u KS-u pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom – kazala je Brdarić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Policajci prekinuli proslavu srpske Nove godine, pa brutalno napadnuti! Udarali ih po glavi i tijelu

SRBIJA - Policija je po izlasku na lice mjesta u kući, suprotno propisanim epidemiološkim mjerama, zatekla 12 osoba, od...

Možda vas zanima i ovo