Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Inspektori poslodavcima naredili da povećaju plaće 2.500 radnika koji su radili za Dan nezavisnosti BiH

Nemojte propustiti

Kako je rečeno u KUIP-u, prema preliminarnim rezultatima, inspekcijskim kontrolama provedenim 1. i 2. marta, kod kontroliranih poslodavaca u vrijeme praznika je bilo angažirano oko 2.500 radnika.

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na Dan nezavisnosti BiH vršili su pojačane inspekcijske nadzore na području Kantona Sarajevo kojima su bili obuhvaćeni veći trgovački lanci, marketi, ugostiteljski objekti, proizvodne firme i drugi subjekti kojima su dani praznika bili radni.

Kako je rečeno u KUIP-u, prema preliminarnim rezultatima, inspekcijskim kontrolama provedenim 1. i 2. marta, kod kontroliranih poslodavaca u vrijeme praznika je bilo angažirano oko 2.500 radnika.

– Dužnost poslodavaca je da, po isplati plaće za mart, dostave dokaz inspektorima rada o njenom uvećanju za sve radnike koji su radili oba ili jedan dan praznika. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije, inspektori će poduzeti mjere predviđene Zakonom. Ujedno najavljujemo da će inspekcijske kontrole na okolnosti uvećanja plaće radnicima koji su radili na dane praznika biti nastavljene i tokom marta 2020. godine, s tim da će prioritet u postupanju inspektora biti dospjele prijave nezadovoljnih radnika koje su podnesene kod ovog organa – kazali su iz KUIP-a.

Inače, tokom prva dva mjeseca ove godine inspektori rada obavili su 624 inspekcijska nadzora te evidentirali rad 47 fizičkih lica bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja. Zbog evidentiranih nepravilnosti u primjeni Zakona o radu i na osnovu njega donesenih propisa inspektori su, u navedenom periodu, izdali ukupno 44 rješenja i 141 prekršajni nalog u novčanom iznosu od 119.206 KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo