Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Inspektori u akciji: Konobar zbog bakšiša dobio ogromnu kaznu

Nemojte propustiti

Radi se o napojnici koju je konobar dobio netom prije nego je inspektor zatražio njegov novčanik te ga je i upozorio na moguću razliku.

Zbog napojnice konobara inspekcija Ministarstva financija ne samo da je njegovom šefu ugostitelju naplatila kaznu od 25.200 kuna (oko 6.621 KM) već su ocijenili da je to djelo “iznimne i očito društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sistema”.

Ministarstvo financija ugostitelju iz Istre naplatilo je kaznu od 25.200 kuna (oko 6.621 KM) jer je inspektor kod njegova konobara našao “višak” od 23 kune (oko 6 KM). Radi se o napojnici koju je službenik dobio netom prije nego je inspektor zatražio njegov novčanik te ga je i upozorio na moguću razliku.

Inspektori iz Ministarstva financija pronašli su 23 kune (oko 6 KM) viška u novčaniku konobara koji radi u restoranu mog hotela. Na ime firme sam dobio kaznu od 20.100 kuna (više od 5.000 maraka), a meni, kao odgovornoj osobi, odrezali su kaznu u iznosu od 5.100 kuna (oko 1.500 maraka). Sveukupno 25.200 kuna (oko 6.500 maraka) , što je hiljadu puta više od ‘viška’ u novčaniku”, ispričao je poduzetnik iz Novigrada Glasu Istre.

Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svako je plaćao svoje piće, pa sam od svakog i ponešto dobio. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune – rekao je konobar, prenosi N1.

Ministarstvo je poslalo i obrazloženje zašto su propisali tako visoku kaznu.

U njemu, među ostalim, stoji i da se “u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očito društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sistema s direktnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske”.

Poduzetnik je podnio prigovor na rješenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo