Srijeda, 6 srpnja, 2022

Inspektori u akciji: Otkrili radnike na crno, provjeravali ugostitelje, kladionice, trgovine… zapečaćeno je 32 objekata

Nemojte propustiti

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer na širem području FBiH započeli brze kontrole i do 20 sati su ih izvršili 217.

Kako je saopćeno, kontrolama su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost igara nasreću, trgovine ugostiteljstva…

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 71 neprijavljenih radnika, 64 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune 10 obveznika koji nisu imali fiskalni uređaj i 15 objekta koji su radili bez odobrenja za rad. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 32 objekata i u 163 inspekcijska nadzora podneseni su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 325.261,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FUP pokrenuo istragu zbog navodne kandidature Nermina Šehovića

Interesantno je da se predsjednik Stranke za BiH, Semir Efendić još nije oglasio nakon demantija Nermina Šehovića Povodom brojnih medijskih...

Možda vas zanima i ovo