Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Inspirisala ih priča o podvigu Senada Hadžića: Mladi Francuzi pješice došli u BiH

Nemojte propustiti

Dvojica mladih Francuza odlučili su proputovati Evropom na dosta neobičan način, pješice, i na trenutak napustiti, kako ga nazivaju, dosadni francuski način života, piše Dnevni avaz. Na putovanje ih je inspirisala priča o podvigu Senada Hadžića, koji je pješačio do Meke.

francuzi-bih

Nakon što ih je prijatelj dovezao do švicarske granice, započeli su svoje putovanje pješice kroz ovu zemlju, da bi vrlo brzo uvidjeli kako je to zahtjevan poduhvat za njih, pa su putovali malo stopirajući, malo pješice i došli u najzapadniji dio Bosne i Herecegovine.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Odmah na početku su bili oduševljeni ljudima, kulturom i ljepoticom Unom, tako da su u Bihaću ostali nekoliko dana.

„Malo nam je dosadno postalo u Francuskoj, pa smo odlučili da otputujemo van naše zemlje. Putovanje je samo po sebi izazov posebno kada idete pješice. Čitali smo o vašem Senadu koji je putovao pješice na hadž i to nam se svidjelo, pa smo i mi odlučili da pokušamo isto“, priča 23-godišnji Filip i dodaje, kako je Bosna prelijepa zemlja, a Bosanci pravi ljudi.

Njegov 22-godišnji prijatelj libanskih korijena Alija, kaže kako je ovo veliki čin u njegovom životu, te se nada da će mu ovo putovanje donijeti puno pozitivnih iskustava i poznanstava.

„Ja sam Francuz po rođenju, ali su moji roditelji davno doselili u Francusku. Lijepo je u Francuskoj ali kada ste dugo u jednoj zemlji, poželite da malo izađete van i vidite kako je. Mjesecima smo skupljali novac kako bismo finansirali ovo putovanje“, kaže Alija.

U Bihaću ostaju do četvrtka, a onda kreću put Sarajeva, da vide ljepote glavnog grada. Nakon toga planiraju put ka Srbiji, a potom ka Turskoj koju, kako kažu, jedva čekaju da vide.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo