Subota, 22 siječnja, 2022

Institut pozvao građane bh. entiteta da prime buster dozu: “Očekujemo širenje omikrona”

Nemojte propustiti

BANJA LUKA – Kako bi primili buster dozu, građani treba da se jave u nadležni dom zdravlja, gdje se organizuju dani otvorenih vrata ili se termin zakazuje posredstvom službi porodične medicine.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske poziva sve građane koji su kompletno vakcinisani protiv kovid-19, da se vakcinišu buster dozom, ukoliko je prošlo preporučeno vrijeme od druge doze.

Kako se pojašnjava u saopštenju, preporučeni razmak između druge i buster doze za sve vrste vakcina je 4 – 6 mjeseci, dok je za vakcinu sinofarm preporučeni razmak u vakcinaciji 3 – 6 mjeseci.

“Dosadašnje iskustvo pokazalo je da buster doza značajno povećava zaštitu od kovid-19, naročito težih formi ove bolesti. S obzirom na to da očekujemo širenje novog omikron soja virusa korona i među našim stanovništvom i da se, prema trenutno dostupnim podacima, ova varijanta širi mnogo brže od svih dosadašnjih varijanti SARS-CoV-2 virusa, podizanje nivoa zaštite potrebno je postići što ranije. Ovo je naročito značajno za starije i osobe sa hroničnim oboljenjima (prvenstveno osobe sa oboljenjima srca i krvnih sudova, uključujući hipertenziju, dijabetes, hronične plućne bolesti, gojaznost…)”, naveli su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako se dodaje, kako bi primili buster dozu, građani treba da se jave u nadležni dom zdravlja, gdje se organizuju dani otvorenih vrata ili se termin zakazuje posredstvom službi porodične medicine.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, u okviru dana otvorenih vrata, buster doza se daje građanima koji su i prve dvije doze primili u Institutu, a prema rasporedu koji se svakog petka ažurira za iduću sedmicu i koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici Instituta. Građani mogu da dođu na vakcinaciju onog dana kad je na rasporedu vakcina koju žele da prime. “Takođe, podsjećamo građane koji su primili prve dvije doze vakcine protiv COVID-19 izvan Republike Srpske, da se jave svom ljekaru porodične medicine, radi evidentiranja podataka o vakcinaciji i zakazivanja termina za buster dozu vakcine protiv COVID-19”, zaključili su u saopštenju.

Više s weba

Izdvajamo

Zahiragić najavljuje: Predložit ću izgradnju džamije na Trebeviću

Pokretanje inicijative je najavio vijećnik SDA u Općinskom vijeću Stari Grad Adi Zahiragić, inače brat poznatijeg Harisa Zahiragića, zastupnika...

Možda vas zanima i ovo