Petak, 29 rujna, 2023

Institut za proučavanje rata objavio novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini: Vladimir Putin mijenja plan

Preporučeno

Ruske snage vjerovatno pokušavaju provesti promišljenije i kontroliranije povlačenje u zapadnoj oblasti Herson kako bi izbjegle haotični bijeg, koji je karakterizirao kolaps ruskih odbrambenih položaja u oblasti Harkiv ranije ovog mjeseca.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sve se više oslanja na neregularne dragovoljačke i posredničke snage, a ne na konvencionalne vojne snage i formacije Oružanih snaga Ruske Federacije. ISW je ranije izvijestio da je Putin cijelo ljeto zaobilazio rusko više vojno zapovjedništvo i vodstvo ministarstva odbrane, a posebno nakon poraza oko Harkivske oblasti.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Putinov loš odnos s vojnim zapovjedništvom i ministarstvom može djelimično objasniti sve veću usredotočenost Kremlja na regrutiranje loše pripremljenih dobrovoljaca u ad hoc neregularne vojne snage, umjesto da ih pokušava privući u pričuvu ili rezerve za redovne ruske borbene snage.

Formiranje takvih jedinica dovest će do daljnjih napetosti, nejednakosti i općeg nedostatka kohezije između snaga. Ukrajinski i ruski izvori izvijestili su o slučajevima kada su ruske oružane snage odbile isplatiti veteranske beneficije, jednokratne bonuse za novačenje ili pružiti medicinski tretman vojnicima BARS-a (Ruske borbene rezerve).

Upravo se čita:  Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu

Neke vojne formacije nude financijske poticaje za svaki kilometar koji postrojba vojnika napreduje.

Ruske snage vjerovatno pokušavaju provesti promišljenije i kontroliranije povlačenje u zapadnoj oblasti Herson kako bi izbjegle haotični bijeg, koji je karakterizirao kolaps ruskih odbrambenih položaja u oblasti Harkiv ranije ovog mjeseca.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

Ukrajinska protuofanziva u Hersonskoj oblasti ipak napreduje, a čini se da je ruske snage pokušavaju usporiti i vratiti na položaje koji se mogu obraniti umjesto da je zaustave ili preokrenu.

Istaknuti ruski vojni bloger također tvrdi da je rusko zapovjedništvo prošle sedmice izdalo naredbu “zabrane povlačenja” za sve jedinice koje služe u Donbasu zahtijevajući da ruske snage koje djeluju na osovini drže svoje položaje bez obzira na situaciju koja se ispred njih odvija, prenosi Index.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo