Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Institut za proučavanje rata: Primijetili smo nešto u Hersonu; Britanci: Rusi imaju jedinicu koja puca u dezertere i one koji bježe

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavio novi izvještaj o ratu u Ukrajini. Danas su pisali o stanju u ruskoj vojsci gdje je moral, kako tvrde Britanci, jako nizak.

Institut za proučavanje rata u svojoj novoj dnevnoj analizi stanja u Ukrajini piše kako ruske snage nastavljaju s određenim povlačenjem iz Hersonske oblasti, ali da još uvijek nije jasno hoće li se njene trupe boriti za grad Herson na koji bi uskoro, kako se očekuje, mogle krenuti ukrajinske snage.

Kako podsjeća ISW, zamjenik čelnika proruske administracije okupiranog grada Hersona Kirill Stremousov izjavio je 3. novembra da će ruske snage najvjerovatnije otići na lijevu (istočnu) stranu rijeke Dnjepar.

Institut za rat je primijetio da ruske snage nastavljaju pripremati zamjenske položaje na lijevoj obali Dnjepra, dok paralelno nastavljaju postavljati odbrambene položaje sjeverozapadno od grada Hersona i tamo transportiraju dodatne mobilizirane snage, uprkos izjavi Stremousova.

Neke ruske elitne jedinice navodno nastavljaju djelovati na desnoj obali rijeke Dnjepar i njihovo potpuno povlačenje iz sjeverne Hersonske oblasti bio bi jasniji pokazatelj da se ruske snage neće boriti za grad Herson ili naselja na desnoj obali, piše ISW.

Institut za rat napominje i da je Stremousov iznio hipotezu o vjerovatnosti za borbe u gradu Hersonu i sjevernom dijelu oblasti Herson u iduće dvije sedmice, to može sugerirati da on predviđa neke bitke za grad Herson uprkos svojim komentarima o povlačenju.

Stremousov je, dodaje se, nepouzdan izvor koji stalno daje kontradiktorne izjave i emocionalno reagira na događaje, a njegove javne izjave mogu biti zamagljene osobnim strahovima od gubitka položaja.

Institut za proučavanje rata se osvrnuo i na stanje s najvećom evropskom nuklearnom elektranom Zaporižja, ustvrdivši da bi ruske vlasti mogle stvarati uvjete za prijelaz nuklearke na rusku električnu mrežu.

ISW smatra da bi stvarna pozadina događanja koje su dovele do prekida napajanja elektrane mogla biti namjera Rusa da iznude prelazak elektrane na rusku električnu mrežu, prikazujući to kao jedinu održivu opciju.

Britanci: Posebne jedinice pucaju u dezertere

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavio novi izvještaj o ratu u Ukrajini. Danas su pisali o stanju u ruskoj vojsci gdje je moral, kako tvrde Britanci, jako nizak.

Tako Britanci pišu da su zbog lošeg morala i nevoljkosti za borbu ruske vojske vjerojatno razvile posebne jedinice čiji je zadatak da prijete vojnicima koji se žele povući. Drugim riječima, riječ je o jedinicama koje pucaju u vojnike koji dezertiraju ili napuštaju liniju borbe.

Britanci podsjećaju da su Rusi ovakve posebne jedinice imali i u ranijim ratnim sukobima.

Nedavno su ruski generali vjerovatno željeli da njihovi zapovjednici koriste oružje protiv dezertera, pišu Britanci. To uključuje, kažu, i dozvolu da se dezertere ubije.

“Taktika pucanja na dezertere vjerovatno svjedoči o niskoj kvaliteti, niskom moralu i nedisciplini ruskih snaga”, zaključuju Britanci.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo