Petak, 30 rujna, 2022

Institut za rat objavio nove karte: Moskva prvi put otvoreno priznala poraz, Putina žele osloboditi odgovornosti

Nemojte propustiti

Izvori iz Kremlja sada rade na tome da Putina oslobode bilo kakve odgovornosti za poraz i za gubitak gotovo cijele okupirane Harkovske oblasti krive nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinova kruga.

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu rata u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Kremlj je priznao svoj poraz u Harkovskoj oblasti, što je prvi put da je Moskva otvoreno priznala poraz od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Dužnosnici Kremlja i propagandisti državnih medija opširno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkovskoj oblasti, što je značajna promjena u odnosu na njihov prethodni obrazac izvještavanja o preuveličanim ili izmišljenim ruskim uspjesima s ograničenim detaljima.

Priznanje poraza dio je nastojanja da se kritike za takav razorni neuspjeh ublaže i skrenu s ruskog predsjednika Vladimira Putina na rusko ministarstvo obrane (MoD). Izvori iz Kremlja sada rade na tome da Putina oslobode bilo kakve odgovornosti za poraz i za gubitak gotovo cijele okupirane Harkovske oblasti krive nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinova kruga.

ISW je ranije izvijestio da je Kremlj odgodio Putinov sastanak s ruskim odbrambenim dužnosnicima odmah nakon povlačenja trupa iz okolice Harkova, povećavajući raskol između Kremlja i ruskog ministarstva odbrane.

Ruski poraz u Harkovskoj oblasti izaziva paniku među Rusima na okupiranim ukrajinskim teritorijima, vojnicima i milblogerima.

Ukrajinska glavna vojna obavještajna služba (GUR) izvijestila je da su ruske vlasti na Krimu pozvale svoje porodice da pobjegnu u Rusiju, dok radnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) prodaju svoje domove na poluotoku i hitno evakuiraju svoje porodice zbog ukrajinske protuofanzive.

Ukrajinski glavni stožer izvijestio je da prisilno mobilizirane pomoćne jedinice pate od niskog morala i psihičkih problema. Ruski milblogeri sve su više zabrinuti zbog ukrajinskih protuofanziva u različitim područjima duž linije fronta Donjeck-Zaporoška oblast.

Ruski vojni neuspjesi u Ukrajini vjerojatno nastavljaju slabiti utjecaj Rusije u bivšem Sovjetskom Savezu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novalić rezimirao rad Vlade FBiH: Ovo prije 2016. godine nikada nije bio slučaj

U Vladi smo 2015. godine zatekli višemilionske dugove u budžetu, kao i da smo suočavali s najtežim globalnim izazovima...

Možda vas zanima i ovo