Petak, 1 ožujka, 2024

Institut za rat: Rusi napreduju u invaziji na Ukrajinu, donose razumnije vojne odluke

Preporučeno

Ruski vojnici na istoku sukobljavaju se s ukopanim ukrajinskim postrojbama, koje ondje utvrđuju svoje pozicije još od 2014. godine i početka sukoba na istoku Ukrajine.

Rusi polako napreduju u invaziji na Ukrajinu kad je riječ o zauzimanju teritorija, navodi se u posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW), američkog think tanka.

Organizacija sa sjedištem u Washingtonu navela je da se ruske trupe kreću metodičnije i manje brzo nego u ranijim fazama rata te da su počele donositi razumnije vojne odluke.

Upravo se čita:  Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Ruski vojnici na istoku sukobljavaju se s ukopanim ukrajinskim postrojbama, koje ondje utvrđuju svoje pozicije još od 2014. godine i početka sukoba na istoku Ukrajine.

No bliže Harkivu na sjeveroistoku Rusi nailaze na manji otpor zato što su ukrajinski položaji ondje uspostavljeni nakon što je invazija već počela.

Borbe se nastavljaju u južnom gradu Mariupolju, navodi dalje Institut za rat. Dodaje se i kako osim uporišta tvornice Azovstal, Ukrajinci “vjerojatno još uvijek drže važne pozicije izvan same tvornice”.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

U međuvremenu se nastavljaju ruski napadi u Moldaviji s ciljem da se za to okrivi Ukrajinu. Institut za rat kaže da bi eksplozije mogle biti pokušaj da se proruske trupe u regiji Pridnjestrovlja uvuku u sukob.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas