Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Invazija bubamara u Hrvatskoj: Lijepe se na fasade, zavlače u namještaj

Nemojte propustiti

Riječ je o bubamarama uvezenim u Europu iz Azije prije nekoliko desetaka godina. Uzgajivačima su one bile izvrsno prirodno rješenje za uništavanje nametnika.

Lijepe se na fasade kuća, hiljade ih ulaze kroz pukotine na prozorima u stanove, zavlače se u namještaj, stolariju. Žene mahnito skupljaju veš koji se suši u vrtovima jer je prepun napasnika. Harlekinskim bubamarama je prehladno. Stiže zima pa su utočište ovih dana pronašle u kućama. No nikome nije do brojenja točkica na njihovim leđima. Prestravljene su i domaće božje ovčice. Azijske sestre ih doslovno proždiru. Nastavi li se ovakva invazija, prijeti im izumiranje.
“Vratila sam se iz Zadra i našla kuću prekrivenu bubamarama. Cijeli dan ih pokušavamo sakupiti usisavačem. Puni su ih zidovi, prozori. One ulaze kroz okvire prozora, iza sebe ostavljaju crne tragove” – očajna je Marija iz Đurđevca.

Majda iz Donjeg Miholjca više ne zna kako da ih se riješi. “Već dva dana promatramo bubamare na svojoj kući. Prave su male napasti, ima ih na svim vanjskim zidovima, a i u kući. Cijeli dan lepršaju. Ne znamo kako da se borimo s njima” – rekla je.

Slično stanje je i u Podsusedu, odakle se javila čitateljica Ines. Kaže kako ih se u kratkom vremenu oko kuće skupilo na hiljade.

Stručnjaci objašnjavaju kako još istražuju ovu pojavu u Hrvatskoj. Učestala je zadnje tri godine. Riječ je o bubamarama uvezenim u Europu iz Azije prije nekoliko desetaka godina. Uzgajivačima su bile izvrsno prirodno rješenje za uništavanje nametnika. Mogu proždrijeti 200-tinjak uši na dan pa su tako štedjeli na pesticidima. Vrsta se sada nekontrolisano širi Europom.

“To je invazivna vrsta, nitko nije mogao vjerovati da će se tako dobro prilagoditi. Ličinke su toliko agresivne da jedu ličinke domaćih vrsta, a to do sada nije zabilježeno. Domaće bubamare nikada ne ulaze u kuću u ovolikom broju. Kad stiže zima, skrivaju se u koru drveta, ne u kuće, to je razlika od harlekinskih” – objasnila je kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Vlatka Mičetić Stanković.

bubamare1 bubamare2

(24sata.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo