Nedjelja, 28 studenoga, 2021

INZ epidemiološke preporuke za sigurno održavanje ispita na univerzitetima

Nemojte propustiti

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, na osnovu aktuelne epidemiološke situacije, te novih preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, izradio procedure za početak rada i održavanje ispita na univerzitetima.

Procedure, detaljno opisane u dokumentu sa prilozima, ilustracijama i potrebnim upitnicima/dokumentima, dostupne su svim sličnim ustanovama u BiH, putem web stranice Instituta inz.ba, a po službenoj dužnosti su upućene Univerzitetu Zenica.

– Vodič za unapređenje sigurnosti je namijenjen zaposlenicima univerziteta, ali i studentima. Prema najavama sa univerziteta, ispiti će se obavljati uživo, dakle ne kao nastava – online. Zato je od neprocjenjive važnosti urediti način ulčaska i boravka u prostoru univerziteta, na taj način da ne dođe do prodora koronavirusa Covid-19 na univerzitet, kaže doc.dr. Nino Hasanica iz Kriznog štaba za zdravstveno-odgojne aktivnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

U opširnom dokumentu se govori o potrebnim biosigurnosnim mjerama, potrebi formiranja opeartivnog Kriznog tima, određivanju rizičnih tački u objektu univerziteta/fakulteta, pojedinim segmentima strateškog djelovanja uprave, ali i generalnoj organizaciji rada takve ustanove u vremenu pandemije ili epidemije, navode iz INZ.

Detaljno su opisani načini organizacije rada, ograničenja ulaska, izrada i postavljanje dez-barijera za ruke/noge, procedure ulaska, određivanje rizičnih momenata, postupanja u slučaju pojave bolesti, mjerenja temperature, ali i organizacija rada unutar univerziteta, kretanja i ograničenja kretanja, ulazak trećih osoba….

– Jedan od bitnih poteza su i liste kontakata svakog zaposlenika, koje bi, u slučaju nečijeg obolijevanja, značajno pomogle u identifikaciji mogućih zaraženih, ističe Hasanica.

Tako su ukratko date preporuke o održavanju pismenih i usmenih ispita, ulaska u prostorije, ali i prijavljivanje neopravdanog i sumnjivog odlaska. INZ je sačinio i niz tabela, grafika i predložaka, koji mogu koristiti svakom fakultetu ili univerzitetu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo