Subota, 9 prosinca, 2023

INZ obavio preventivne preglede građana povodom Svjetskog dana osteoporoze

Preporučeno

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je tokom prošle i početkom ove sedmice, povodom Svjetskog dana osteoporoze, proveo javnozdravstvenu akciju, čiji je cilj bio podizanje svijesti u prevenciji, dijagnozi i liječenju osteoporoze.

U prostorijama Instituta građanima je omogućeno besplatno ultrazvučno mjerenje gustoće kostiju i procjenu rizika od osteoporoze uz pregled ljekara.

– Ukupno je 101 osoba pregledana. Kod 34 osobe je evidentirana osteoporoza, kod 18 osoba osteopenija (smanjena gustoću kostiju nastala zbog gubitka koštane mase). Svim osobama, bez obzira na rezultate kontrolnog mjerenja, dati su savjeti i preporuke za dalje postupanje, kaže dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Upravo se čita:  Nakon snimaka koji je šokirao društvene mreže - Oglasio se vozač autobusa koji je izbacio staricu: Nije karta bila problem, već nešto drugo

Osteoporoza je hronična bolest koštanog sistema koja nastaje zbog gubitka koštane mase i smanjenja mineralne koštane gustoće, odnosno poremećaja u građi koštanog tkiva. Posljedično nastaje razrijeđenost i krhkost kostiju sa povećanom sklonošću prijelomima koji se najčešće dešavaju na pršljenovima kičmenog stuba, ruku ili kuka.

Tokom godine INZ provodi niz besplatnih preventivnih akcija, poput pregleda melanoma kože, BMI i načina prehrane, šećera u krvi, a učenici i studenti u ZDK su podvrgnuti redovnim praćenjima lokomotornog sistema (kičma, stopala), vida, sluha…

Upravo se čita:  Preminuo Mujo Kantić, direktor "Kantić touristika"

Uz ove, provode se cjelogodišnje akcije skrininga karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, kao i mnogobrojne druge preventivne aktivnosti usmjerene prema cjelokupnoj populaciji ovog Kantona.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo