Subota, 15 kolovoza, 2020

INZ: Savjeti nutricioniste za očuvanje i jačanje imuniteta u borbi protiv koronavirusa

Nemojte propustiti

Poruka doktora Hasanovića: “Nama dođe čovjek iz Njemačke i kaže da što se tiče njega koronavirus ne postoji”

"Glasovi struke se najmanje čuju. Nama se nije dogodio pomor kao u Italiji i Španiji i onda su ljudi...

Znatno jeftinije: Evo gdje se sve u FBiH može uraditi komercijalni PCR test na koronavirus

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naglasili su da testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju...

Loše vijesti iz Zenice: U Kantonalnoj bolnici preminula četiri pacijenta zaražena koronavirusom

Trenutno je ukupno na liječenju u KB Zenica 30 pacijenata. Svi pacijenti se liječe u Bolničkom Covid odjelu. U Kantonalnoj...

Državljani Srbije kroz Goražde vrijeđali i uzvikivali “ovo je Srbija”: Policija BPK ih kaznila sa po 470 KM

GORAŽDE - U njihovom zaustavljanju navodno je učestvovala je i grupa revoltiranih mladih Goraždana, koja ih je usput pratila...

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog koronavirusa putem hrane.

Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju ili serviraju hranu da slijede dobru higijensku praksu, koja uključuje često pranje ruku, čišćenje i dezinfekcija površina za pripremu hrane i predmeta koji dolaze u dodir s hranom, a sirova hrana zahtijeva dobru termičku obradu, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Više vitamina i minerala

Vodite računa i o dezinfekciji ambalaža zapakirane hrane, a tokom pripreme hrane svakako vodite računa da ne dodirujete oči, nos ili usta. Ono što možemo postići s jačim imunitetom je sigurno lakše se izboriti sa simptomima koje bolest uzrokuje i lakše ih prebolovati, ističe nutricionistica INZ-a Maja Trifković.

Opće nutricionističke preporuke za jačanje imuniteta su da vitamini C, E, D, A, te neki minerali (cink, selen, željezo, bakar) jačaju obrambeni ili imunološki sistem organizma, te je poželjan njihov veći unos.

– Trudite se da konzumirate raznoliku i kvalitetnu, nutritivno bogatu hranu svaki dan, te ćete na taj način u organizam unijeti sve potrebne vitamine i minerale jer niti jedna namirnica sama od sebe nije zdrava i ne sadrži sve potrebne sastojke za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja, što znači da jednoličnom prehranom, makar to bile i „zdrave namirnice”, nećete zadovoljiti sve potrebe organizma za neophodnim nutrijentima, kaže Trifković.

Ukoliko ste u prilici, opskrbite se dovoljnom količinom agruma i općenito voća i povrća svih boja jer su bogat izvor vitamina, minerala, enzima i antioksidanasa, koji će vam pomoći u jačanju imuniteta i obrani organizma od raznih infekcija.

Konzumirajte dovoljno povrća kao što je mrkva, špinat, blitva, brokula, koji su bogati beta-karotenom, pigmentom koji ima antioksidativno djelovanje, a u organizmu se pretvara u vitamin A, koji potiče zaštitnu ulogu naših leukocita protiv štetnih mikroorganizama i upala, a namirnice kao što su agrumi, kupus, paprike, kelj, paradajz itd., zbog vitamina C, koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

Kao izvore visokokvalitetnih proteina, ali i željeza i selena, u prehranu svakako uvrstite nemasno meso i ribu. Osim toga, svakako i mahunarke, nemasne mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice. Vitaminom E, koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala i također je ključan za jačanje imuniteta, bogata su biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice itd.

Vitamin D, vitamin koji se jednim dijelom unosi hranom (losos, tuna, skuša, sirevi, maslac, vrhnje,…), ali većim dijelom se sintetizira u našem tijelu izlaganjem sunčevom zračenju, a između ostalog, igra važnu ulogu u smanjenu upalnih procesa i jačanja imuniteta.

Kako zamijeniti izlaganje suncu?

– Važno je za naglasiti, pogotovo u ovo vrijeme gdje se preporučuje ograničiti svoje kretanje na otvorenom na minimum i više provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru, ne bi bilo loše razmisliti čak i o suplementima vitamina D, uz prethodno savjetovanje s doktorom ili farmaceutom, kaže nutricionistica Trifković.

Neophodno je i voditi računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a ako se već razviju određeni simptomi bolesti, kao npr. povišena temperatura, voditi računa o povećanom unosu tečnosti zbog njezina gubitka usljed povišene temperature i znojenja (osim vode, nezaslađeni čajevi bogati antioksidansima, npr. zeleni čaj, također, nezaslađeni cijeđeni agrumi, supe i čorbe od mesa i povrća,…)

Dodatni savjeti su i – Izbjegavajte izlaganje toksinima – prije svega izbjegavajte alkohol i cigarete, ali i npr. industrijske prerađevine bogate raznim aditivima, pojačivačima okusa, konzervansima, itd. Svedite stres na najmanju moguću mjeru ukoliko je to moguće jer hormoni stresa utiču na oslabljivanje imuniteta, ukoliko se pretjerano luče. Spavajte i odmarajte dovoljno jer nedovoljna količina sna također narušava imunitet, navode iz INZ.

Ovakav način prehrane, obogaćen važnim nutrijentima za naše zdravlje, treba imati tokom cijele godine, a ne samo u sezoni opasnosti od virusa radi kontinuirane zaštite organizma i postizanja optimalnog zdravlja. Pratite savjete i preporuke nadležnih organa i kriznih štabova za prevenciju infekcije koronavirusom i širenja virusa dalje na svoje bližnje, ali i druge sugrađane. Pridržavajte se svih preventivnih mjera u cilju očuvanja svog i tuđeg zdravlja, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Još jedan težak udarac hrvatskom turizmu: Austrija pozvala svoje građane da se odmah vrate kući!

Austrija je zbog pogoršanja epidemiološkog stanja podignula sigurnosno upozorenje za cijelu Hrvatsku, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova. Nova...

Slučaj u BiH: Novorođenče muškog pola pronađeno u torbi, policija traga...

Novorođenče muškog pola pronađeno je jutros u Živinicama. Beba je zbrinuta u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i njeno zdravstveno stanje je stabilno. Dojavu o...

Poruka doktora Hasanovića: “Nama dođe čovjek iz Njemačke i kaže da...

"Glasovi struke se najmanje čuju. Nama se nije dogodio pomor kao u Italiji i Španiji i onda su ljudi skontali da od virusa nema...

Smrt dječaka u Neumu šokirala BiH, progovorio njegov otac: Mislio sam...

– Sin se kupao. Sve je bilo uredu. Ja sam bio na plaži. Izašao je iz vode i sjedio, gledao oko sebe. Pitao sam...

Otac umrle Maide Džafić smogao snage i obratio se javnosti: Nemar...

Na društvenoj mreži Facebook pojavila se grupa ,,Pravda za Maidu Džafić”, kojom se želi pokazati podrška porodici Džafić, a čija je 15-godišnja kćerka Maida...

Možda vas zanima i ovo