Subota, 15 svibnja, 2021

Tržište rada: Inženjeri i majstori najbrže do posla

Nemojte propustiti

Inženjeri, ljekari, farmaceuti, ali i majstori raznih profila najbrže dolaze do zaposlenja u RS, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje RS.

inzenjeri_bU najvećem broju slučajeva riječ je o deficitarnim zanimanjima na našem tržištu, a što se kosi sa upisnim politikama, ali i željama budućih studenata i srednjoškolaca, koji najviše preferiraju pravo, ekonomiju, društvene nauke i gimnaziju. Isto tako, portal Posao.ba, objavio je nedavno prognozu da će u ovoj, slično kao i u prošloj godini, najtraženija zanimanja u BiH biti stručnjaci za razvoj softvera, farmaceuti, građevinski inženjeri, inženjeri elektrotehnike i mašinstva te ugostiteljski radnici.

U Zavodu za zapošljavanje RS kazali su nam da je potražnja za radnicima od opštine do opštine različita i uslovljena nizom faktora, prije svega brojem registrovanih poslodavaca i stepenom razvijenosti opštine. S tim u vezi naveli su da posao najbrže dobijaju profesori matematike, fizike, njemačkog jezika, zatim inženjeri informacionih tehnologija, elektro, mašinski, građevinski, te inženjeri geodezije, građeivine i arhitekture, ali i ljekari i farmaceuti. “Takođe, posao brže dobijaju kvalifikovani radnici iz određenih oblasti uslužnih djelatnosti, kao što su električari, građevinari te kožari i tekstilci”, navode iz ovog zavoda. Isto je potvrdio i Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, koji je rekao da tržište rada u RS traži inženjere, farmaceute, ljekare, medicinske sestre, ali i veliki broj mesara, bravara, tokara, varilaca i ostalih zanatlija. On je naveo da takva situacija nije samo kod nas, već da ta zanimanja traži čitava Evropa. “U ovom trenutku samo u Minhenu traže više od 1.500 varilaca”, rekao je Zgonjanin. Međutim, iako tržište rada traži određena zanimanja, upisna politika u školama i univerzitetima je mnogo drugačija pa Zgonjanin kaže da je na Birou ogroman broj ekonomista i pravnika, zatim ljudi koji su završili studije društvenih nauka, dok se ne popularišu prirodne nauke.

Isto tako, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH rekli su da je u BiH, na dan 30. aprila ove godine, bilo 549.519 nezaposlenih. Sa druge strane, treba naglasiti, da i u zemljama u okruženju imaju problema sa deficitom pojedinih zanimanja na tržištu rada, pa tako apoteke u Osijeku, u Hrvatskoj, već godinama imaju otvoren konkurs za magistre farmacije, jer im konstantno nedostaje ljudi. Posebno je zanimljivo da do farmaceuta teško dolaze uprkos, za trenutnu situaciju u Hrvatskoj, visokoj početnoj plati od čak 8.000 kuna (nešto više od 2.000 KM). Kako pišu tamošnji mediji, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje već godinama u evidenciji nisu imali nijednog nezaposlenog stručnjaka iz te branše.

(ekapija/Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo