Utorak, 22 lipnja, 2021

Inzko: Ako situacija u BiH eskalira dovešćemo trupe EU

Nemojte propustiti

Valentin Inzko
Valentin Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

“Razmotrićemo stanje u Bosni i Hercegovini u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u Bosni. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo eventualno da razmišljamo o trupama EU. Međutim, ne sada”, poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Kurir”.

Istovremeno je negirao da “gori” Balkan, ukazujući da ostale zemlje dobro napreduju.

Također je naglasio da nasilje sa više od 100 povrijeđenih mora da se najoštrije osudi.

Međutim, protesti su, kako je dodao, opravdani, a posebno je socijalna neravnopravnost vodila ka tome.

“Dugo ljudi nisu protestvovali jer im je mir poslije rata sa više od 100.000 mrtvih bio važan. Nosioci protesta su uglavnom Bošnjaci, muslimani. Sve je pošlo iz Tuzle gde radnici već godinu dana svake srijede demonstriraju, ali im se nije pridavala pažnja”, objasnio je Inzko.

On je istovremeno potvrdio da je djelimično uzrok haosa i državna konstrukcija koja ne funkcioniše.

“Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspješan. Međutim kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan.

U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutrašnjih poslova. To je neefikasno i preskupo”, naglasio je austrijski diplomata.

Na konstataciju da je nedavno premijer RS Milorad Dodik rekao da je Bosna neuspjela država, Incko je kazao da stanje u zemlji nije optimalno.

Korupcija i organizovani kriminal su, prema njegovim riječima, problem na cijelom Balkanu.

On je ocijenio da će EU morati pojačano da se zalaže za više pravne države u regionu, i da to građani očekuju.

Što se Austrije tiče, Inzko smatra da bi ona mogla imati pojačanu ulogu na Balkanu sa kreativnim i nekonvencionalnim idejama.

Prema njegovim riječima, Austrija bi mogla sa većom pažnjom da ojača pravnu državu, prije svega državno tužilaštvo i policiju.

“Ne treba jačati centralizam, već funkcionisanje države. U prošlosti je previše pažnje posvećeno vojnoj bezbjednosti, premalo pravnoj državi, demokratiji, pomirenju i obrazovanju”, zaključuje Inzko.

(Brze vijesti)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo