Subota, 15 svibnja, 2021

Inzko nije mogao prešutiti optužbe iz Rusije, žestoko je uzvratio: “To je izvještaj regije u BiH i pun je netačnosti. Trebao sam koristiti Bonske ovlasti”

Nemojte propustiti

Anna Evstigneeva, zamjenica ambasadora u ruskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama, danas je kritikovala visokog predstavnika Valentina Inzka koji je predstavio novi izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija navodeći da izvještaj “ne odražava pravo stanje” i da “nije izbalansiran”.

U svom odgovoru zamjenici ambasadorice Inzko je naveo da su sve provjerili, kad neko kaže da je za mirnu disoluciju zemlje, da je zemlja abortus, da je zemlja bez budućnosti i tako dalje, i da se navedne stvari ne izmišljaju.

“Bio bih sretan da ne postoje ovakve izjave. Izjave o meni su još gore. Nazivan sam monstrumom. Ako neko veliča ratne zločince, ako im date priznanja i to uradite na javnoj televiziji, ja samo o tome izvještavam, ja to ne izmišljam”.

On je kazao da izvještaj koji je pisala Vlada Republike Srpske i koji je poslan članicama UN-a nije zvaničan dokument.

“Ovo je izvještaj regije u Bosni i Hercegovini i pun je netačnosti kao što je upotreba Bonskih ovlasti. Nisam koristio Bonske ovlasti 10 godina i da vam iskreno kažem, žao mi je zbog toga. Trebao sam koristiti Bonske ovlasti”, naveo je Inzko.

“Bio bih sretan da mogu kazati danas da zatvaramo svoj ured. Vjerujte, bio bih sretan”, poruka je Inzka.

“Drage kolege i prijatelji, ovo je vjerovatno naš posljednji sastanak. Bio sam u Vijeću sigurnosti UN-a 25 puta, 12 godina. Hvala vam što podržavate Bosnu i Hercegovinu, ne mene, već Bosnu i Hercegovinu. Hvala vam što održavate ovaj plamen živim. Siguran sam da će BiH dati svoj doprinos međunarodnoj zajednici kao što je to bilo prije nekoliko godina kada je bila dijelom Vijeća sigurnosti. To je moja ideja. Hvala vam, merci, spasiba”, kazao je Inzko danas.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto

Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna. Svjetski...

Možda vas zanima i ovo