Subota, 25 rujna, 2021

Inzko: Nisam srbofob, Dodik bio miljenik međunarodne zajednice, bili smo na “ti”

Nemojte propustiti

“Poznajem gospodina Milorada Dodika već mnogo godina. Ja sam poslije rata bio austrijski ambasador u BiH. Bili smo na “ti”. On je dijete jedne fine antifašističke kozarske porodice. Bio je miljenik međunarodne zajednice. Bio je konstruktivan i pragmatičan”, kazao je u intervjuu za list Danas, visoki predstavnik Valentin Inzko.

Inzko je još dodao:

“Kasnije je promijenio mnoga svoja mišljenja. Mi se nismo zvanično sreli već neko vrijeme, ali kada se sretnemo, kao što smo se sreli u decembru u Banjoj Luci, na dan održavanja manifestacije “Ličnost godine”, ja bih rekao da je naš odnos korektan”.

Inzko je u intervjuu za beogradski Danas govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, kao i odnosima između naroda.

”Istovremeno, kao visoki predstavnik, ja sam i dalje veoma zabrinut u vezi sa nekim stavovima koje on zagovara i njihovim eventualnim destabilizujućim posljedicama na ovu zemlju”, dodao.

Jedno od pitanja je bilo da prokomentariše optužbe da je “srbofob”.

“To je smiješno. Dodik zna, i svaki Srbin pravoslavac zna da sam ja od 1986. ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i dobrotvor srpskih pravoslavnih crkava od New Yorka, gdje je na Uskrs 2017. izgorjela srpska pravoslavna crkva, do Mostara, gde je veleljepna pravoslavna Saborna crkva uništena tokom rata. Mislim da nije korektna ocijena nazvati me srbofobom. Nema loših naroda. Ja sam to ponovio i nakon presude Mladiću”, rekao je, između ostalog, Inzko u intervjuu za Danas.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo