Utorak, 18 siječnja, 2022

Inzko odgovara na prozivke da nema “jajca” da reaguje kao visoki predstavnik: Čovjek je djelimično upravu

Nemojte propustiti

U toku svog gostovanja Inzko je govorio i o regionalnoj inicijativi poznatoj kao “Mali Schengen”. Iako Bruxelles zdušno podržava ovu ideju, Inzko je iznio nešto drugačije stavove.

Nedavno je njemački političar Stefan Schwartz kazao kako Valentin Inzko nema “jajca” da reaguje kao visoki predstavnik, bazvavši austrijskog diplomatu evnuhom.

Visoki predstavnik u BiH je, gostujućo na Face TV odgovorio na ove prozivke.

– Čovjek je djelimično u pravu! Mogao bi on te kritike uputiti i njemačkom parlamentu ili PIC-u! Mislim da smo odradili određen posao, nema rata, zemlja je cjelovita, ali nisam u potpunosti zadovoljan! Ako bi se ukinuo Anex 10 (aneks koji govori o civilnoj provedbi Dejtonskog sporazuma, odnosno o djelovanju visokog predstavnika) onda se mijenja cijeli Dejton! Morao bi se onda mijenjati i Ustav, kazao je Inzko.

U toku svog gostovanja govorio je i o regionalnoj inicijativi poznatoj kao “Mali Schengen”. Iako Bruxelles zdušno podržava ovu ideju, Inzko je iznio nešto drugačije stavove.

– Jedan pošten “Schengen”, kad nema oraha u džepu, nije loša stvar, ali najvažnije je da vidimo sadržaj! Ne možemo prihvatiti neku nebulozu. Iza “Mini Schengena” stoji Amerika. Izmišljamo nove strategije i pristupe, a stare nismo ispunili! Hajmo prvo ispuniti CEFTA 1, CEFTA 2 i druge stvari i onda možemo govoriti o “Mini Schengenu”. Srpski svijet, srpski prostor nije uperen ni protiv koga, ali bi se neko mogao sjetiti albanskog prostora, bošnjačkog prostora.Trebamo raditi na zajedničkom prostoru kao EU, kazao je Inzko.

Također je napomenuo kako bi zapadnoevropski političari trebali češće dolaziti u BiH, ali da to ne znači da je BiH prepuštena Rusiji.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo