Srijeda, 28 srpnja, 2021

Inzko pohvalio ulogu Transparency Internationala u borbi protiv korupcije

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je da je činjenica da je BiH i dalje pri samom dnu ljestvice zemalja zapadnog Balkana s visokim stepenom percepcije o rasprostranjenosti korupcije, jasan znak da predstoji dug put koji BiH treba preći kako bi iskorijenila korupciju.

To je istakao na sastanku s predstavnicima delegacije Transparency Internationala (TI) koji je održan danas u Sarajevu.

Razgovori su bili fokusirani na reformu javne uprave i napore za unapređenje procedura javnih nabavki, što su sagovornici ocijenili kao važne zadatke u sveukupnoj borbi protiv korupcije.

Inzko je naglasio da su praćenje situacije i izvještavanje javnosti o efikasnosti napora koje lokalne institucije poduzimaju u borbi protiv korupcije osnovni preduvjeti za jačanje vladavine prava u BiH.

– Aktivnosti TI bile su značajne, i to ne samo u smislu usmjeravanja pažnje građana na ovaj problem, nego i u vršenju pritiska na vlasti da implementiraju antikorupcijski reformski program, kao i u zagovaranju međunarodnih standarda u okviru borbe protiv korupcije – kazao je Inzko.

Sudionici na sastanku su se saglasili da civilno društvo i mediji imaju važnu ulogu u informiranju građana o posljedicama korupcije.

– Korupcija slabi povjerenje građana u demokratske institucije i vladavinu prava, nanosi štetu ekonomiji i onemogućava državu u prikupljanju prijeko potrebnih poreskih prihoda – upozorio je Inzko.

Poručio je da, samo ukoliko građani shvate puni obim štete koju korupcija nanosi svakom pojedinačno i BiH u cjelini, moći će potaknuti vlasti da poduzmu efikasne mjere, saopćeno je iz OHR-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo