Petak, 25 lipnja, 2021

Inzko poslao pismo Gutteresu: Vijeće sigurnosti UN-a neće glasati o Schmidtu

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Gutteresu u kojem ga je obavijestio o izboru Christina Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, a koji bi dužnost trebao preuzeti 1. avgusta, piše Novinska agencija Patria.

UO Vijeća za implementaciju mira (PIC) 27. maja sa 11 od 12 glasova jer Rusija nije podržala imenovanje, potvrdila je Nijemca Schmidta za novog visokog predstavnika.

Inzkovim pismom Gutteresu mogla bi se i završiti cijlela procedura, pa da se Vijeće sigurnosti UN-a ne mora ni izjašnjavati posebno o imenovanju Schmidta.

Svi visoki predstavnici osim Christiana Schwarz-Schillinga imenovani su na način da je generalni sekretar UN-a pismo odlazećeg visokog predstavnika prosljeđivao predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a. Nakon toga je vijeće usvajalo rezoluciju u kojoj je to imenovanje pozdravljeno i prihvaćeno.

Kada je imenovan Christian Schwarz-Schilling, tadašnji predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a i rekao da su članice upoznate i da pozdravljaju imenovanje.

Ukoliko bi se i Schmidtovo imenovanje dogodilo na ovaj način Rusija ne bi imala mogućnost ulaganja veta na njegov izbor.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo