Subota, 23 listopada, 2021

Inzko: Sramota je da formiranje Vlade FBiH traje pet mjeseci

Nemojte propustiti

Inzko u posjeti ZDK: Sramota je da formiranje Vlade FBiH traje p

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je danas u Zenici kako je sramota da formiranje Vlade Federacije BiH traje pet mjeseci nakon općih izbora u BiH te dodao da kao građanin ne bi imao razumijevanja za takvo odugovlačenje, prenosi Anadolu Agency.

“Znate da su Grci imali izbore u januaru ove godine, a njihova vlada je putovala po cijelom svijetu, pogotovo Evropi. Englezi imaju izbore 7. maja, što je četvrtak, budite uvjereni da će u ponedjeljak poslije izbora imati vladu, zbog ekonomije. Ne znam kako je moguće čekati pet mjeseci na formulu 5+5+5+1, to bi se moglo i ranije dogovoriti, i kao građanin ne bih imao nikakvog razumijevanja za takvo odugovlačenje. Što se tiče komplikacija ovih dana oko formule 8+5+3, mislim da stranke koje su to zamrsile, to će i odmrsiti“, kazao je Inzko.

Jučer je potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao potpis sa odluke o formiranju Vlade FBiH zbog čega je imenovanje Vlade u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odgođeno dok stranke vladajuće koalicije, SDA, HDZ BiH i DF, ne obave novi krug konsultacija.
Inzko se u okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu susreo sa kantonalnim premijerom Miralemom Galijaševićem i sa predsjedavajućom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Draženkom Subašić.

„Izuzetna nam je čast da smo imali priliku da razgovaramo o namjerama i planovima nove vlade Zeničko-dobojskog kantona, iznijeli smo naše planove i dobili savjete, smjernice i podršku u našem radu. Nadam se da će ova vlada opravdati povjerenje koje je dobila od građana. Mi smo odlučni kao vlada da podržimo sve inicijative za stvaranje novog ambijenta za privređivanje, smanjenje opterećenja, borbu protiv korupcije te vraćanje digniteta državnim institucijama“, izjavio je Galijašević.
Visoki predstavnik u BiH je, uz čestitku povodom Dana Zenice, rekao kako Zenica u novoj vladi ima novu šansu.

„Posjećujem kantone gdje već postoji vlada, pogotovo Zeničko-dobojski kanton gdje već postoji suficit što se tiče uvoza i izvoza. Razgovarali smo o nekim koracima koje će kanton preduzeti, a to je stvaranje boljeg ambijenta za osnivanje firmi kako bi bilo još više investicija, a važne su i domaće investicije. I za krupnije i manje projekte treba imati taj povoljan ambijent kao i za projekte o kojima se manje priča, recimo poljoprivreda gdje su veliki potencijali iako ovaj kanton ima industrijski imidž. Kao sagovornike smo imali i ministre prostornog uređenja i finansija i vidio sam da je to jedan dobar miks iskustva premijera te vitalnosti mladih ministara. Imam osjećaj da imaju dosta iskustva pošto su bili zaposleni ili direktori firmi, osjećam neki novi duh, da se pravi jedan korak ka boljem životu i da se otvori jedno novo poglavlje u Zeničko-dobojskom kantonu“, rekao je Inzko.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo