Subota, 16 listopada, 2021

Inzko: Svi napreduju, samo BiH nazaduje

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko kaže da je začuđen što u toj zemlji nije bilo ranije većih demonstracija jer sve zemlje u susjedstvu napreduju, dok Bosna stagnira ili čak nazaduje.

inzko-a“Bosna se razlikuje od svih drugih zemalja koje teže ulasku u EU. 80 odsto stanovnika želi učlanjenje, a političari se ponašaju prema tome ambivalentno ili čine premalo da usliše tu želju. Kod vladajućih političara ne vidimo ni jednu snagu vodilju koja bi vodila ka Briselu.Bosna je zbog toga specijalan slučaj. Kao međunarodna zajednica trebalo bi da razmislimo o jednoj novoj strategiji”, predložio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.
Incko je ukazao da su ambasadori i međunarodna zajednica “kao nikada do sada” nezadovoljni zbog ponašanja političara u BiH.

Incko je rekao da je i ranije očekivao demonstracije u BiH, za koje je povod bilo neusvajanja zakona o matičnom broju.

On je ukazao na loš životni standard u BiH, napomenuvši da su cijene narminica u BiH gotovo iste kao i u Austriji.

“Da je stanovništvo toliko dugo izdržalo, za sve nas je iznenađenje, prije svega i što sve susjedne zemlje brzo napreduju”, kazao je Incko, ocijenivši da samo Bosna stangira ili nazaduje.

Incko je kazao da je veoma začuđen koliko malo osjetljivosti pokazuju političari i koliko malo sluha imaju za proteste.

“Postoje političari koji misle da protesti neće donijeti ništa, već da su gubljenje vremena”, rekao je Incko dodajući da ima osjećaj da se radi o posljedicama komunističkog doba, i da mnogi još uvijek nisu naviknuti, nakon totalitarnih režima, da stanovništvo svoj stav iznosi mirno, slobodno i demokratski, prenosi Blic.

S aktuelnim političkim rukovodstvom približavanje EU, prema njegovom mišljenju, moguće je samo ako se ono radikalno promijeni.

“Sa aktuelnim političkim rukovodstvom, ne vidim nikakvu budućnost, ta politika više nema snage”, poručio je on.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo