Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Ipak nisu šišmiši? Otkriven novi mogući uzrok koronavirusa

Nemojte propustiti

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 odsto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Sinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci “najvjerovatniji domaćin” virusa.

Kineski naučnici utvrdili su da je ljuskavac, sisar kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor virusa korona, prenose agencije.

“Posljednje otkriće biće od velikog značaja za prevenciju i kontrolu porijekla virusa”, objavio je na zvaničnim stranicama Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Južnoj Kini, koji je predvodio istraživanje.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji, iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delikatesom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svjetski fond za zaštitu prirode.

Virus korona je usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30.000 ljudi. Vjeruje se da je epicentar zaraze pijaca u Vuhanu u centralnoj provinciji Hubej, gdje se prodaju i divlje životinje.

Foto: Agencije

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 odsto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Sinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci “najvjerovatniji domaćin” virusa.

Ali profesor veterinarske medicine na Univerzitetu u Hongkongu Dirk Fajfer upozorio je da studija ne može još konačno potvrditi da su virus prenijeli ljuskavci.

“Konačne zaključke možete izvući samo ako uporedite prevalenciju (virusa korona) između različitih vrsta na temelju reprezentativnih uzoraka, što ovi uzorci gotovo sigurno nisu”, rekao je Fajfer.

Nova metoda za otkrivanje virusa korona u Hongkongu

Tim naučnika sa Univerziteta u Hongkongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje koronavirusa.

“Rano otkrivanje zaraženih virusom korona postao je trenutni izazov u svijetu zbog razvoja epidemije”,saopštili su sa Univerziteta.

Naučnici navode da novi uređaj najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova može otkriti virus u samo 40 minuta, u poređenju s trenutnom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR) koja traje sat i po do tri sata.

Mogući izvor su i šišmiši

Istraživanje prema kom su šišmiši mogući izvor virusa korona objavljeno je u časopisu “Nature”, a istraživači su analizirali uzorke sedmoro pacijenata s teškom upalom pluća.

Za šestoro od tih sedmoro pacijenata utvrđeno je da su radnici sa pijace u Vuhanu, gdje su u decembru prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa.

Ustanovili su da su nizovi genoma koji određuju DNK virusa kod petoro pacijenata gotovo identični (preko 99,9% podudarnosti).

Ti nizovi genoma takođe dijele 79,5% sličnosti sa SARS-om.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Nature”, slijed virusa je na nivou cijelog genoma 96 odsto identičan virusu korona kod šišmiša, što jasno sugeriše da su šišmiši vjerovatni izvor virusa korona, koji se iz Kine proširio širom svijeta i dosad ubio 636 ljudi, što je više umrlih nego početkom stoljeća kada je Kinom harao SARS.

Ipak, naučnici naglašavaju da životinjski izvor virusa koji se proširio iz Kine još nije potvrđen.

Naučnici su ustanovili i da novi virus, nazvan 2019-nCoV, ulazi u ćelije istim putem kao SARS.

Pokazano je da antitijela izolovana od pacijenata zaraženih novim sojem mogu potencijalno neutralizovati virus. Istraživanje sugeriše da prethodno identifikovano konjsko antitijelo protiv SARS-a takođe neutrališe virus.

Ipak, trebalo bi provjeriti reaguju li antitijela onih koji su preboljeli SARS na novi soj koronavirusa.

Istraživač Instituta za virusologiju Dženg-Li i njegovi kolege razvili su test koji 2019-nCoV može razlikovati od svih ostalih sličnih virusa kod ljudi.

Oni su otkrili da iako je virus otkriven u početnim oralnim uzorcima brisa, sljedeći uzorci uzeti desetak dana kasnije nisu imali pozitivan virusni rezultat.

To upućuje na to da je najvjerovatniji put prenosa disajnim putevima zaraženih. Međutim, autori kažu da su mogući i drugi pravci, a za dalje istraživanje prenosa potrebno je više proučavanja pacijenata.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo