Petak, 24 ožujka, 2023

iPhone troši više struje od frižidera

Nemojte propustiti

Studija savjetodavne grupe za investicije u tehnologiji, Digital Power Group, otkriva kako iPhone uređaj godišnje potroši čak 361 kilovatsat energije.

Za poređenje, jedan prosječan frižider potroši 322 kilovatsata.

Većina te energije troši se za napajanje podatkovnih centara odgovornih za spajanje na internet putem WiFi-ja, i za prenos podataka.

Svjetski komunikacioni sistemi na godišnjem nivou troše čak 10 posto energije na globalnom nivou, odnosno 1.500 teravatsati, što je skladno godišnjoj potrošnji energije Japana i Njemačke zajedno!

Samo jedan teravatsat dovoljan je za napajanje čak 90.000 domova kroz čitavu godinu.

Kako je na tržištu sve više “pametnih” uređaja, koji su cijelo vrijeme online, očekuje se kako će saobraćaj na internetu u jednom satu uskoro premašiti godišnji internet saobraćaj iz 2000. godine.

iphoneZa sve to je potrebno jako puno energije, a u budućnosti će biti potrebno još i više.

Do 2035. godine, predviđa studija, biće potrebno tek nešto manje energije za napajanje komunikacijskog “oblaka” od energije potrebne za rasvjetu.

Greenpeace upozorava kako većina te energije dolazi iz uglja, odnosno čak 55 posto u slučaju Apple-a.

Ali, u Apple-u ističu kako žele u potpunosti preći na obnovljive izvore energije i dodaju kako su u tome za sada uspjeli na nivou od 75 posto. Konačan cilj Apple-a je biti što manje štetan za okolinu, odnosno biti neutralan u emisiji ugljeničnih gasova.

(ITvesti.info)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo