Petak, 25 lipnja, 2021

Iračke snage na istočnim rubovima Mosula

Nemojte propustiti

Snage iračke vojske i Pešmergi napreduju s istoka prema Mosulu, dok je napredak na južnim prilazima znatno usporen.

Iračke snage koje se bore protiv skupine Islamska država Irak i Levant za Mosul, ušle su u istočne četvrti grada, javljaju svjetski mediji.

Koalicija snaga koje čine specijalne postrojbe i kurdske paravojne formacije, potpomognute međunarodnim snagama iz zraka, time nastavljaju svoju ofenzivu koju su počeli prije 15 dana.

“Uskoro ćemo ući u Mosul i osloboditi ga od ISIL-a”, najavio je brigadni general Haider Fadhil, jedan od zapovjednika iračkih specijalnih snaga.

Stanovnici Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, svjedoče da irački vojnici, potpomognuti zračnim napadima i topništvom, napreduju s istoka unatoč snažnom otporu pripadnika ISIL-a.

Sugovornik The Guardiana, koji se predstavio kao Abu Mohammed, dao je telefonsku izjavu pod uvjetom da mu se ne otkrije pravo ime i točna lokacija zbog straha od odmazde. Rekao je da su vladine snage ušle u četvrti Karama i Al-Qods i da su se mnogi pripadnici ISIL-a povukli.

“Iračka vojska je u našoj blizini. ISIL pruža snažan otpor, ali se irački vojnici ne boje, nego idu samo naprijed”, rekao je on.

Najmanje dva milijuna ljudi i dalje živi u Mosulu, koji je pod kontrolom ISIL-a od ljeta 2014. godine.

Po nekim izvješćima, pripadnici ISIL-a prisilno su su doveli desetke obitelji u grad iz okolnih predgrađa, navodno kako bih ih koristili kao ljudski štit za vrijeme ofenzive, prenosi The Guardian.

Abu Mohammed je priznao kako je njegova obitelj preplašena, ali i sretna zbog skorog okončanja ISIL-ove vladavine.

“Danas slavim – tko ne voli izaći iz zatvora? ISIL je izazvao toliko jada i ubijanja ovdje u Mosulu”, rekao je.

Deseci tisuća boraca iračkih i kurdskih snaga koje uglavnom čine Pešmerge okružili su Mosul u velikoj operaciji pokrenutoj polovicom listopada.

U međuvremenu se i irački premijer Haider al-Abadi pojavio na državnoj televiziji obučen u vojnu uniformu te pozvao pripadnike ISIL-a u Mosulu na predaju.

Državna televizija je operaciju oslobađanja Mosula opisala kao “borbu za čast”.

“Okružit ćemo ISIL iz svih smjerova i, ako Bog da, odrubit ćemo glavu zmiji. Oni neće imati izlaza niti načina da pobjegnu. Ili će umrijeti, ili će se predati”, rekao je Al-Abadi tokom posjeta vojnicima u gradu Shura, južno od Mosula.

Strahuje se i da bi bitka za Mosul, kad se prenese u gradske ulice, mogla potrajati tjednima, ako ne i mjesecima, javila je Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

Američka vojska procjenjuje da ISIL ima od 3.000 do 5.000 boraca u Mosulu i još njih 1.500 do 2.500 izvan grada.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo