Subota, 16 listopada, 2021

Iračkoj vladi će biti donirano oko 572 tone viškova municije

Nemojte propustiti

74191_meci301-reuter-jeff-topping_f

Bosna i Hercegovina će u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, vladi Republike Irak donirati oko 572 tone municije, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

– Odlukom Predsjedništva BiH o donaciji – ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga BiH (OSBiH) vladi Republike Irak, Bosna i Hercegovina će donirati iračkoj vladi 572 tone municije, čime će naša zemlja dati svoj doprinos u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) – pojašnjavaju iz Ministarstva odbrane.

Kako navode, Odluku o donaciji municije donijelo je Predsjedništvo BiH na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv ISIL-a.

Na upit o vrsti i količini doniranih sredstava, iz resornog ministarstva preciziraju da se radi o 15 miliona metaka call. 7,62×54 milimetara i 400.000 metaka call. 14,5 milimetara, a riječ je o viškovima municije koji su u vlasništvu OSBiH.

Nakon odluke Predsjedništva BiH da municija bude donirana, Ministarstvo odbrane BiH će surađivati s Ambasadom SAD-a kako bi dobilo pomoć za distribuciju municije.

– Također, Predsjedništvo BiH je ranije donijelo odluku da se višak naoružanja od 16.000 tona mora riješiti do 2020. godine, jer ono postaje opasno, kako za pripadnike OSBiH koji su direktno u kontaktu sa istim, tako i za sve građane BiH – kazali su Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo