Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Iran optužuje SAD da nema volje da zaustavi ISIL

Nemojte propustiti

Šef elitne jedinice Iranske revolucionarne garde Kašem Solejmani optužio je danas SAD da nemaju volje da zaustave snage Islamske države, poslije pada iračkog grada Ramadija.

Komentar Solejmanija, koji su objavile iranske novine, dolazi, pošto je sekretar odbrane SAD Eš Karter juče optužio iračke snage da nemaju volje da se bore, prenosi AP.

Nije sasvim jasno da li je Solemanijeva izjava direktat odgovor Karteru, jer između dvije zemlje postoje velike tenzije oko iranskog nukleranog programa.

Kao izvještavaju dnevne novine “Džavan”, koje su bliske gardi, Solejmani je kazao da SAD nisu uradile “prokletu stvar da zaustave napredovanje ekstremiste u Ramadiju.”

“Da li to znači nešto drugo, nego biti njihov saučesnik”, zapitao se Solejmani, predočavajući da su Iran i njegvoi saveznici jedine snage koje mogu da se nose sa ISIL-om “Danas nema nikoga u sukobu sa ISIL-om osim Islamske republike Irana i država koje ga podržavaju”, kazao je on.

Predstavnici SAD tvrde da su iračke snage pobjegle od napredovanja ISIL-a kod Ramadija, bez borbe, ostavljajući za sobom oružje i vozila za ekstremiste. Za sada američki pristup konfliktu je bio da se preduzimaju vazdušni napadi, u okviru međuanrodne koalicije koje predvode, kao i da osigurajui opremu i obuku iračkih snaga.

Iran je ponudio savjetnika, uključujući Solejmanija, za usmjeravanje šiitskih milicija u borbu protiv ekstremista. Iran je naveo da nema boraca u Iraku, iako su neki članovi Revolucionarne garde, tamo ubijeni.

U međuvremenu su u Siriji, prema riječima jednog aktiviste, vladini borbeni avioni izvršili 15 vazdušnih napada na Palmiru, poslije kojih je ostalo dosta mrtvih i ranjenih.Ti napadi su došli, pošto je vlada objavila da je džihadisti ISIL-a pobili više od 400 državnih službenika, vojnika i drugih lica, po zauzimanju grada.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo