Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Irma Baralija i Boška Ćavar nakon izbora gradonačelnika u Mostaru: “Pokušali smo spasiti ideju građanske države u BiH”

Nemojte propustiti

Vijećnice Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar i Irma Baralija oglasile su se nakon izbora novog gradonačelnika.

“Pokušali smo spasiti ideju građanske države u Bosni i Hercegovini na ovom primjeru Mostara”, kazala je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija koja je s Boškom Ćavar odlučila kako “neće biti ničija 18 ruka” pri izboru gradonačelnika.

“Uvijek se u Mostaru podignu političke cijene kako bi se svi zablokirali u svoje rovove iako je od rata prošlo 25 godna. Boška i ja nismo pristale da idemo u te rovove, najviše Boškinom zaslugom koja je prije mjesec rekla da neće biti ničija 18 ruka. Ne možete reći da nije bila iskrena i principijelna. Razumijemo da u većini slučajeva u politici izgleda da data riječ ne znači ništa. Mi u Našoj stranci ne funkcionišemo tako i nismo neko ko vodi vijećnike na rub, ne pristajemo na politiku gdje postoje dvije vrlo stare, duboko podijeljene strukture, i podjelu na Bošnjake i Hrvate, SDA i HDZ”, kazala je Baralija.

Istakla je da oni koji ne pripadaju toj definiciji nemaju druge opcije nego da nađu treći put. Kazala je da su od ideje o rotirajućem gradonačelniku odustali jer su HDZ i HRS bili protiv toga.

“Nismo se uspjeli dogovoriti i nije bilo prihvatljivo da idemo dalje s prijedlogom, bez obzira od koga dolazi. Prijedlog nije loš, ali momenat možda nije bio pravi, možda ćemo ga opet predložiti kada bude govora o Statutu. Ja znam da će mnogi u BiH večeras komentarisati da li smo izdajnici, a mi smo samo pokušali spasiti ideju građanske države na primjeru iz Mostara. Potrebno je da postoji treći put, da ima neko ko ne stoji ispod kišobrana SDA i HDZ-a”, rekla je Baralija.

Boška Ćavar poručila je kako se vrlo dobro osjeća jer je slijedila svoje principe.

“Moj kandidat je bila Irma Baralija koja je Bošnjakinja, dakle ne može me niko optužiti da sam glasala za Hrvata da prije toga nisam ponudila Bošnjakinju. Ako to nekome to nije odgovaralo, to je njegov problem. Dakle, moj kandidat je bila Irma, ja sam ostala pri tom svom principu i ne znam u čemu je problem”, istaknula je.

Moja prijateljica i kolegica Irma Baralija ,ostale odane principima i našim glasačima #Našastranka

Posted by Boska Cavar on Monday, 15 February 2021

Kordić imao podršku 17 vijećnika

Podsjetimo, glasanje za gradonačelnika Mostara je bilo tajno. Dr. Mario Kordić je imao 17 glasova i pretpostavlja se da su mu podršku uz 13 vijećnika HDZ-a BiH dala tri vijećnika HRS-a i vijećnik liste „Ostajte ovdje“ , odnosno, SNSD-a i SDS-a.

Dr. Zlatko Guzin je imao 16 glasova. Uz vijećnike „Koalicije za Mostar“, njih 11, glasove su mu, očito, dali i vijećnici SDP-a i PMP-a.

Dva su listića bila nevažeća.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH zbog inflacije pripremila značajan program pomoći

Program bi bio proveden putem resornih ministarstava i vladinih institucija, a na osnovu odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti...

Možda vas zanima i ovo