Petak, 22 listopada, 2021

Iskustvo čitateljke: Isplati li se ljetoavati u Neumu?

Nemojte propustiti

Idila ili mjesto za izbjegavanje. Naš čitateljka nam je poslala poruku u kojoj se osvrnula na svoje ljetovanje u Neumu, piše Buka. Poruku prenosimo u cijelosti.

“Pa iako je se Neum pruža kao solidna alternative hrvatskom primorju zbog pristupačnih cijena smještaja, hrane i pića, sva priča oko jedinog bh primorskog grada se obično tu završava.

Jer Neumu i našem priobalju zaista mnogo toga nedostaje. U to sam se uvjerila i prije deset godina, a dojam se puno nije promjenio ni ove godine. Ulaganja su neprimjetna. Dosta državnih objekata u gradu je „zašao u godine“, nedostaje sadržaja za sve generacije, a posebno za djecu i mlade.

Ali počnimo redom….

Put ka Neumu

Put ka Neumu je posebna priča. Ako se odlučite putovati kroz BiH, čeka vas put preko Svitave, koji najviše podsjeća na krivudavu ‘kozju stazu’. Ukoliko se odlučite putovati preko Hrvatske, morate biti spremni na činjenicu da dva puta treba preći granicu i tu su sati čekanja za nekih 30 kilometara koliko vas djeli od graničnog prelaza Doljani do Neuma. Nadležne vlasti najavljuju da će uskoro uslijediti nastavak izgradnje ceste Neum – Stolac, na čiji završetak se već duže od 30 godina. Naime još davne 1984. godine između Neuma i Stoca izgrađeno je tek 15 kilometara puta, nakon čega je gradnja zaustavljena. Dvadeset godina poslije projekt je nastavljen gradnjom koja je zaustavljena na dodatnih šest kilometara.

Parking

I kada konačno dođete do Neuma, pojavi se novi problem. Gdje parkirati auto? Sredina avgusta je, špic sezone, i kilometri automobila parkiranih pola na trotar, a pola na put. Već vas hvata panika jer ni nakon pola sata niste uspjeli parkirati automobil ( osim ako vam kojim slučajem vlasnica apartmana nije plastičnom stolicom ili kantom “zauzela” mjesto) I nakon što se parkirate nema vozikanja, auto palite kada godišnji odmor završi. Inače cijena parkinga po danu je 7 maraka, a sedmična karta iznosi 24 marke.

Smještaj

Solidan smještaj je pristupačan za svačiji džep. Tako dvokrevetni apartman, s balkonom tik uz more, košta između 100 i 120 maraka za noć. U hotelima je nešto skuplje. U malo udaljenijem smještaju, iznad magistrale, cijena je znatno niža, od 15 do 30 KM po krevetu.

More

I konačno more i lijepi plavi Jadran. Ali i cijevi, (nadam se od otpadnih voda, a ne kanalizacije) i prljava voda koja ide u more.

Sadržaji

Nedostaje sadržaja za sve generacije, a posebno za djecu, igrališta, park, ulični zabavljači. Takođe u drugoj polovini avgusta, u Neumu, nije bio niti jedan kulturni ili sportski događaj. Ni noćni život definitivno nije adut ovog mjesta, nakon ponoći svi lokali su uglavnom zatvoreni I postoji samo jedna diskoteka.

Hrana

Hrana u ugostiteljskim objektima, pa čak i u hotelskim restoranima ima slične cijene kao i u ostalim bh. mjestima. Ugostiteljskih objekata ima duž cijelog šetališta koje se pruža tik uz obalu i ovdje se zaista nema šta zamjeriti izuzev što su jelovnici identični bilo kom jelovniku u kontinentalnom djelu BiH- tradicionalna jela i poslastice zaboravite.

Izleti

Ukoliko planirate otići na izlet duž 20 kilometara bh obale, ne isplati se. Zemlja je uglavnom u privatnom vlasništvu pa praktično i ne postoji mjesto sa primorskim štihom koje bi mogli posjetiti. U promociju neumskog turizma nije uključeno ni šire zaleđe, pa turističke agencije u sklopu svoje ponude ne nude obilazak recimo pećine Vjetrenice, Hutovog Blata, Međugorja i slično.

I na kraju šta drugo reći nego da našem jedinom gradu na moru nedostaje puno toga. Može proći kao jeftina varijanta odmora za starije i porodice kojima ne treba noćni život i neki posebni sadržaji. Ali ukoliko se želi ući u jednu ozbiljniju turističku priču, u Neumu ali i oko njega, treba još puno ulaganja i puno posla.

A do tada, prihvatljive cijene, par kamenih plaža i malo mora, ostaće jedini razlog zašto se turisti odlučuju svoj godišnji odmor provesti u ovom gradu.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo