Subota, 16 listopada, 2021

Islamska država uništila drevnu Hatru

Nemojte propustiti

hatra

Gerilci Islamske države uništili su ostatke dvije tisuće godina staroga partskog grada Hatre na sjeveru Iraka, objavilo je u subotu ministarstvo turizma i zaštite starina.

Jedan je dužnosnik za Reuters rekao da je to ministarstvo primilo izvještaj zaposlenika u Mosulu, gradu koji drži Islamska država, da je u subotu uništen lokalitet u Hatri.

Dodao je da je teško provjeriti te podatke jer ministarstvo nije dobilo slike na kojima bi se vidjela šteta u Hatri koja je od 1987. lokacija svjetske baštine.

No jedan stanovnik toga područja rekao je da je u subotu rano ujutro čuo snažnu eksploziju, a da su ljudi ondje rekli kako je Islamska država uništila neke od većih zgrada u Hatri, te da buldožerima poravnava dalje, prenosi Hina.

Hatra je oko 110 kilometara južno od Mosula, najvećega grada pod nadzorom Islamske države. Prije tjedan dana islamisti su objavili video-snimku na kojoj čekićima razbijaju kipove u mosulskome gradskom muzeju u kojem je neprocjenjiva zbirka asirskih i helenskih predmeta starih i tri tisuće godina.

U četvrtak su islamisti buldožerima napali i asirski grad Nimrud, južno od Mosula.

Unesco, agencija Ujedinjenih naroda za kulturu osudila je taj napad kao “kulturno čišćenje” i objavila da je to zločin ravan ratnomu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo