Subota, 2 prosinca, 2023

Island odustao od ulaska u Evropsku uniju

Preporučeno

Island je odustao od ulaska u Evropsku uniju i to je saopštio Evropskoj komisiji islandski ministar spoljnih poslova Gunnar Bragi Sveinsson tokom posjete Bruxellesu.

island“Ovo je način na koji demokratija djeluje”, rekao je Sveinsson, koji ističe da su obje stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali, prenosi B92.

“Glavna svrha ovog putovanja je bila da kažem Komisiji da je nova vlada Islanda odlučila da suspenduje pregovore. Island je dio Evrope i želimo da ojačamo svoje odnose s evropskim državama na druge načine”, rekao je Sveinsson, prenosi EUobserver.

Evropski komesar za proširenje Štefan Füle rekao je novinarima u Bruxellesu da mu nije lako da prihvati ovakvu odluku Islanda i da je to doživio kao lični udarac.

“No, ja sam takođe profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično vjerujem da bi pregovori s Islandom trebalo da nastavi, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces”, rekao je Füle.

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani u aprilu donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ankete pokazuju da samo 25 odsto građana Islanda podržava ulazak u EU.

Vlada je zato odlučila da prekinuti pregovore, iako je Island već zatvorio trećinu od 33 pregovaračka poglavlja.

(Oslobođenje)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Hrvatski ‘Scout’ nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Hrvatska firma Scout izuzela je u četvrtak iz kasarne Oružanih snaga BiH u Kozlovcu kod Tuzle 26 topova ZIS...

Možda vas zanima i ovo