Petak, 25 lipnja, 2021

Islamska zajednica BiH: Smiju li djevojke nositi šorc za vrijeme ramazana?

Nemojte propustiti

Nakon što je Slobodna Bosna objavila priču o verbalnom napadu na dvije 17-godišnje djevojke, zbog činjenice što su na +40 stepeni Celzija bile u šorcevima, Islamska zajednica u BiH odgovara na pitanje – smiju li djevojke pokazivati noge na vrijeme ramazana

– Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđuje svaku vrstu iskazivanja nasilnog ponašanja prema bilo kome – izjavio je danas u Sarajevu rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta dr. Amir Karić.

Karić je odgovarao na novinarsko pitanje u vezi s nedavnim slučajem verbalnog napada od strane jednog pripadnika tzv. “vehabija” u sarajevskom naselju Breka na djevojke koje su nosile šorc za vrijeme Ramazana.

– Svako ima pravo na izbor u vlastitom životu i ne možemo biti ravnodušni prema tome u smislu da osuđujemo svaku vrstu nasilja, ali isto tako ne možemo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti za bilo čije ponašanje na ulici, jer je to, naprosto, nemoguće – kazao je Karić.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Komentirajući upit u vezi s “odlukom općine Stari Grad da se u blizini vjerskih objekata tokom Ramazana ne toči alkohol”, Karić je kazao da, načelno, općine odgovaraju za svoje odluke, a IZBiH za svoje odluke.

– Ali u principu mi podržavamo sve aktivnosti koje vode u pravcu smanjenja alkoholizma i svih drugih vrsta toksikomanija – dodao je Karić, navodeći da to govori u širem kontekstu, odnosno da se ne referira izravno na konkretnu odluku.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snažno nevrijeme praćeno gradom zahvatilo područje Jahorine

Prema najavama meteorologa, danas je u pojedinim područjima u BiH moguće nevrijeme, pljuskovi, grmljavina i grad. Nevrijeme praćeno gradom i...

Možda vas zanima i ovo