Četvrtak, 25 travnja, 2024

Isplata penzija u ponedjeljak, evo ko će dobiti uvećanje od pet posto

Preporučeno

Radi se o povećanju od 21,2 KM.

Isplata penzija za novembar u Federaciji Bosne i Hercegovine je 5. decembra. Korisnici najnižih penzija će dobiti uvećane penzije za pet posto, pa će umjesto sadašnjih 424 KM iznositi 445 KM.

Riječ je o povećanju od 21,2 KM.

Do 445 KM bit će uvećane i one penzije koje su nešto iznad 424 KM, pojasnili su za Faktor ranije iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Upravo se čita:  Banjalučka policija upozorila na lažne novčanice

– Što se povećanja tiče, ono je zakonom definirano i riječ je o povećanju samo najnižih penzija koje trenutno iznose 424,43 KM. Povećanje će obuhvatiti i one korisnike čija je penzija neznatno veća od minimalne, odnosno nalazi se u rasponu sadašnje minimalne i iznosa minimalne koja će biti nakon povećanja.

Dakle, one penzije u rasponu 424,43 do 445,65 KM će biti uvećane na iznos nove minimalne penzije, dakle na 445,65 KM. Primjera radi, korisnik koji trenutno prima samostalnu penziju u iznosu od 432 KM, dakle veću od trenutne minimalne, ubuduće će primati minimalnu u iznosu 445,65 KM – objasnio je ranije Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Upravo se čita:  SIPA u Mostaru uhapsila Harisa Behrama, vlasnika kompanije Gold Product

Penziju za novembar primit će ukupno 433.880 penzionera. Za isplatu potrebno je osigurati 220 miliona KM.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas