Nedjelja, 3 ožujka, 2024

ZDK: Isplatili po 1.080 KM pomoći za 8.200 budžetskih korisnika

Preporučeno

Novac su dobili zaposleni u obrazovanju – osnovno, srednje i visoko, Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, zatim pravosudnim organima i kantonalnim organima uprave, odnosno oko 8.200 zaposlenih.

Svim zaposlenim koji plaću primaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona tokom jučerašnjeg dana isplaćena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 KM, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić.

Novac su, napominje, dobili zaposleni u obrazovanju – osnovno, srednje i visoko, Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, zatim pravosudnim organima i kantonalnim organima uprave, odnosno oko 8.200 zaposlenih.

Upravo se čita:  Koliko treba da stavite novca u kovertu: Mladenci za jednu svadbu moraju da iskeširaju brdo para

– Ispoštovan je dogovor s prethodnom Vladom ZDK, koja je donijela i rebalans ovogodišnjeg budžeta. Na sjednici Skupštine ZDK, koja je održana u srijedu, svi zastupnici novog saziva podržali su usvajanje ovog rebalansa i isplatu pomoći, koju je nova Vlada ZDK jučer i isplatila. Sindikati i zaposlenici su zadovoljni realiziranim dogovorom – kazao je Hadžić.

Nažalost, dodaje, ovu jednokratnu novčanu pomoć nisu dobili i budžetski korisnici koji su zaposleni u institucijama kulture (Bosansko narodno pozorište Zenica, gradski i općinski muzeji i biblioteke), čiji su osnivači gradovi i općine, ali za koje plaće isplaćuje ZDK.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

– Pomoć nisu dobili zaposlenici ustanova koji su na grantu, za koje se plaće isplaćuju iz Budžeta ZDK, dok su obavezu da njima isplate pomoć imali njihovi osnivači – gradovi i općine.

Sindikat je još 13. novembra uputio svima zahtjev za isplatu pomoći i ovim radnicima, ali većina ih nije isplatila, odnosno oglušili su se na zahtjev, ali ima i izuzetaka. Recimo, poznato mi je da je Općina Tešanj i njima isplatila pomoć – kaže Hadžić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas