Petak, 24 ožujka, 2023

Ispovijest 20-godišnje studentice iz Prijedora: Silovana sam, a onda javno popljuvana

Nemojte propustiti

Dvadesetogodišnja J. L., studentica Više medicinske škole u Prijedoru, koju su u noći između 10. i 11. augusta brutalno silovala dva mladića na svadbi u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog, ovih dana sa porodicom preživljava novu dramu zbog laži i neistina prenesenih u medijima.

J. L. je okarakterizirana kao problematična i promiskuitetna osoba. Mediji su, naime, prenijeli izjave meštana da je djevojka je silovana u napuštenoj kući i na očigled mnogobrojnih gostiju, koji su nemo posmatrali šta se dešava te da im “ponašanje devojke u sporno vrijeme” nije bilo čudno, jer je “i ranije bila sa muškarcima”.

Ona, međutim, u opsežnoj ispovijesti koju donosi Press RS demantuje ove navode, jer želi da, kako kaže, sačuva čast svoje porodice i dodaje da joj mediji objavljivanjem laži dosipaju so na ranu.

“Pogodilo me je što su me u medijima toliko ispljuvali i što meni i mojoj porodici niko od novinara nije došao da pita šta se i kako desilo. Pogađa me i to što u tim tekstovima izgleda kao da sam ja sve izmislila. Nebulozni su naslovi da su dva momka silovala devojku i da su to svatovi posmatrali… Ja nisam silovana u napuštenoj kući, navodno udaljenoj nekoliko stotina metara od šatora i mjesta održavanja svadbe, kako su pojedini mediji prenijeli, već na obližnjoj livadi kada sam krenula u toalet. Ta dvojica, koje sam od ranije poznavala i za koje nikada ne bih pomislila da će mi to uraditi, krenuli su za mnom, iako nismo bili u zajedničkom društvu na svadbenom slavlju. Ubrzo su me napali u mraku, oborili na zemlju i uradili to što su uradili”, ispričala je nesretna djevojka.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ona kaže da je tada vrištala, plakala i zapomagala, ali da je niko nije čuo da joj pritekne upomoć.

“Tukli su me i ubrzo sam izgubila snagu i svijest. Poslije toga sam se probudila sa modricama na tijelu, rukama i na glavi. Džemper na meni bio je pocijepan, majica je bila sva od blata, noga me je strašno boljela i jedva sam došla do bakine kuće. Nisam smjela da joj kažem šta mi se desilo. Htjela sam da prvo sve prećutim i ništa nisam rekla ni roditeljima. Ohrabrila sam se na sestrin nagovor koja je bila sa mnom u ponedjeljak, 12. avgusta, kada smo sve prijavili policiji u Prijedoru i Bosanskom Novom, nakon čega sam odvedena na ginekološki pregled. Najgore je što nakon prijavljivanja moji drugovi iz Svodne, koji su bili sa mnom na toj svadbi, nisu htjeli da stanu na moju stranu. Vjerovatno iz straha od silovatelja”, svjedoči devojka.

Njen otac M. L. kaže da je ogorčen i zbog toga što ni on ni kćerka nisu mogli da iznesu svoj stav u medijima o cijelom slučaju.

Okružno tužilaštvo u Banja Luci je, nakon detaljnog ispitivanja, ranije dostavilo prijedlog banjalučkom Okružnom sudu za određivanje pritvora za M. D. (24) i D. B. (23), oba iz Svodne kod Bosanskog Novog, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo silovanja J. L. Obojica su u pritvoru, a prema nezvaničnim informacijama, za nemio događaj je znao još jedan mladić, koji je sve gledao i poslije svega djevojci pomogao da se obuče.

Takođe, Press RS doznaje da su osumnjičeni nakon silovanja sa sobom ponijeli torbu djevojke i mobilni telefon, jer su se plašili da će pozvati policiju.

“Taj dan su osumnjičeni za krivično djelo silovanja išli po selu i hvalili se onim što su uradili”, otkriva izvor iz policije, dodajući da osumnjičenima prema Krivičnom zakonu RS prijeti kazna do 15 godina zatvora, a slično bi mogao da dobije i spomenuti “posmatrač”.

(PressRS)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo