Subota, 16 listopada, 2021

Ispovijest Bogdana Šumana, kuhara iz Prijedora: Moamer Gadafi je najviše volio jesti sarmu

Nemojte propustiti

Bogdan Šuman iz Prnjavora u BiH, bivši kuhar ubijenog predsednika Libije Moamera Gadafija prisjetio se sa sjetom vremena u kojem su svrgnuti vođa i njegova supruga Sura gajili posebne simpatije prema nekadašnjoj SFRJ, navodeći da je Gadafi zbog čestih boravaka u Beogradu zavolio i sarmu.

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Kao radnik vojne ustanove u Beogradu, tada mladi Šuman 1980-ih godina dobio je nalog da se spremi i krene u nepoznato, nakon čega mu je rečeno da će putovati u Libiju, ali da o tome nikome ne govori, navodi dnevni list “Glas Srpske”.

Pre toga Šuman je bio podvrgnut raznim bezbjednosnim provjerama, na osnovu kojih su oni koji su “regrutovali” kadrove za dvorac ili beduinski šator Moamera Gadafija i procijenili da je mladi kuhar iz sela Hrvaćana kod Prnjavora po svim kriterijumima “čist”.

Susret sa glavnim gradom Libije, novim ljudima i drugim načinom života bio je za Šumana nešto što se ne zaboravlja. Samo odabrani su mogli stići u Tripoli, a Bogdanov posao bio je da, zajedno sa kolegama, priprema hranu za libijskog vođu.

“Postojali su ljudi koji su prije predsjednika provjeravali hranu, ali poslije nekog vremena, kada su stekli puno povjerenje u mene i moj odnos prema poslu, ta kontrola je izostajala. Često sam pripremao jela od teletine, govedine, piletine…Gadafi je za vrijeme ranijih čestih boravaka u Beogradu zavolio i sarmu, pa se i to jelo nalazilo na njegovom jelovniku”, prisjeća se Bogdan.

Kako je dodao, nije bilo neobično da Gadafi, kada se tome kuhari ne nadaju, pojavi u kuhinji da bi probao neke od specijaliteta. Prema Šumanovim riječima, slično je znala da uradi i njegova supruga Sura, jednostavna žena, koja je, kao i Moamer, znala mnogo naših riječi.

“Voljeli su Jugoslaviju, nešto posebno vezivalo ih je za bivšu državu. Stekao sam mnogo lijepih uspomena. Umjesto jedne, ostao sam tamo dvije godine, a dobio sam ponudu da produžim ugovor. Međutim, nostalgija me je vratila rodnom selu i mom Prnjavoru, bogatijeg za vrijedne uspomene i drage poklone koje mi je Gadafi dao”, kaže Bogdan.

I sada se Bogdan rado prisjeća prošlog vremena, Gadafijeve palate i velikog broja žena koje su bile u prvom prstenu njegovog obezbjeđenja. Sve je funkcionisalo na vrhunskom profesionalnom nivou, a Šuman nije ostao ravnodušan na sve ono što se dogodilo kasnije, kada je Gadafi svrgnut i ubijen 20. oktobra 2011.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo