Utorak, 26 listopada, 2021

Ispovijest Elmira Kadića: Suza je krenula zbog nepravde, a ne straha

Nemojte propustiti

zilo

Onaj ko nije prošao kroz golgotu taj dan, ne može shvatiti koliko je bilo teško. Imali smo mi snage da se suprotstavimo demonstrantima, imali smo pravo upotrijebiti i vatreno oružje, ali proradile su emocije, to je ipak naš narod – kazao je u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Elmir Kadić, četrdesetogodišnji specijalac, čija je slika sa demonstracija u Sarajevu 7. februara, kada su demonstranti zapalili zgradu Predsjedništva BiH, zgradu Vlade KS i zgradu Općine Centar, obišla cijeli svijet.

Naslonjen na zgradu Predsjedništva dok mu suza klizi niz lice, ovaj sarajevski specijalac poslao je poruku koja govori više od hiljadu riječi. Nije, kaže on, plakao zbog straha, već tuge, jer je grupa huligana zapalila ono što je od četnika uspio odbraniti dvije decenije ranije, prenosi agencija NAP

– Podržavam demonstracije, nezadovoljstvo ljudi je očito, ali nije se smjelo desiti da Predsjedništvo gori. Mada, treba znati i to da su palili huligani, a ne ozbiljni građani – kaže Elmir za NAP.

elmir kadic 2

Jedinica za specijalnu podršku MUP KS danas je upriličila druženje za povrijeđene policajce u njihovoj bazi u Sarajevu. Uz skromnu trpezu nešto više od mjesec nakon nereda, sabirali su utiske. Tokom demonstracija povrijeđena su 144 policajca. Trojica teže.
Na druženje je došao i Elmir. Njemu je 7. februara povrijeđen dušnik, od čega se još uvijek oporavlja.

Kadić nakon oporavka: Još ima problema sa dušnikom

Tih je, zatvoren, teško govori. Više je žilav nego što je pričljiv. Otud mu i nadimak Žilo. Kaže nam da je njegov cijeli radni vijek u službi domovine. Iz vojne uniforme, koju je obukao kada je počela agresija na BiH, prešao je u policijsku, a od 2005. godine pripadnik je Jedinice za specijalnu podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Posao specijalnog policajca za njega je prije svega ljubav, od koje hrani suprugu i dvije kćerke.

– Jedva čekam da se vratim na posao. Naročito sam poželio Andija, njemačkog ovčara koji je moj vjerni pratilac u svakoj akciji – kaže Elmir za NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo