Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Ispovijest Ferida Šečibovića kojem je otac preminuo od moždanog udara u travničkoj bolnici

Nemojte propustiti

Redakciji portala Bugojno-danas.info obratio se Ferid Sečibović s molbom da objave njegovo neugodno iskustvo s travničkom bolnicom. Njegovo iskustvo prenosimo u cijelosti:

– MOJA AGONIJA KROZ KOJU SAM PROŠAO NAKON SMRTI OCA U KANTONALNOJ BOLNICI TRAVNIK

“Govorim iz ličnog iskustva za šta posjedujem i materijalne dokaze. Otac mi je preselio u ponedjeljak 10.08. u 58 godini života od posljedica trećeg moždanog udara.
Iz kantonalne bolnice Travnik me obavještavaju u 19:20 da je otac preselio i da dođem sa mrtvačkim vozilom da preuzmem tijelo, po mogućnosti u naredna 2 sata dok je tijelo na odjelu tj, da ga ne nose u mrtvačnicu.

Stižem pred bolnicu u 20:40 i javljam se da sam došao. Kažu mi da čekam. Čekam do 22:00 da bi se tek tada neko udostojio da se pojavi. Dolazi medicinska sestra sa odjela donosi mi očeve stvari koje su bile uz njega kao i ONO ŠTO JE BILO NA NJEMU. Potpisujem da ne želim da se radi obdukcija, dobijam DOZVOLU ZA NESMETAN UKOP BEZ IKAKVIH NAPOMENA I POSEBNIH UPOZORENJA, uočavam na dozvoli pogrešno vrijeme smrti na čemu insistiram da se isto izmjeni, što sam čekao takođe još 30 minuta. U trenutku dok izlazim iz bolnice sestra mi se obraća riječima: “ZNATE VI TJELO NE MOŽETE PREUZETI JER JE TESTIRAN NA KORONA VIRUS POŠTO JE IMAO VISOKU TEMPERATURU”, ostajem šokiran, jer na samoj dozvoli za ukop stoji:”NE POSTOJI ZAPREKA ZA SAHRANU”, istu tu dozvolu potpisuje i ovjerava dežurni ljekar N.K. koji je 2019-te godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i koji za manje od godinu dana može da radi kao dežurni ljekar na tako ozbiljnom odjeljenu, ( ALI TO NIJE ČUDNO, GDJE PRESTAJE LOGIKA, NASTAJE BOSNA) kod nas sve može ;). Kakva temperatura kakva korona, u 16:10 razgovarao sa tehničarima sa odjela a u 9:30 ujutru bio sa doktorom koji je liječio moga oca i niko nista nije spominjao. Tek tada počinje agonija za mene i moju porodicu.

Dozvola za ukop, Foto: Privatni album

Kažu mi da će “test” biti gotov ujutru do 9 sati ( utorak 11.08. ). Zovem ujutru nema još ništa kaže zovi za sat vremena, i tako sve do 11 sati ja zovem svaki sat, da bi mi se u 11 sati glavna sestra na odjelu neurologije obratila riječima:”PA ŠTA HOĆETE MI TAJ TEST ZNAMO ČEKATI I 3 DANA.”. Vjerovatno svjesni da su zabrljali i da će biti razotkriveni, jer u subotu dok je otac još bio živ kada sam pozvao odjel, a što sam samo ja od porodice činio dobijem odgovor od nekoga sa odjela ko se već javio: “DA JE DOBRO BIO BI KUĆI A NE OVDJE I NEMOJTE NAS OMETAT RADIMO”, poziv se prekida. Sumnja da se dešava nešto što nema logike obzirom da imam potpisan i ovjeren papir za dozvolu ukopa, da su mi date sve stvari, a da mi se usmeno objašnjava da je testiran, daje mi signal da se obratim policiji i da mi oni pomognu da preuzmem tjelo svoga oca, jer se dženaza već pripremala.

Kada su u policiji vidjeli papir za dozvolu ukopa, i kada sam im sve ispričao ljudi su ostali šokirani. Upućuju me u bolnicu da idem i tražim da mi predaju tijelo a ako opet odbiju da njih pozovem i oni će doći da intervenišu. Svjesni da su uhvaćeni u lažima i mućkama pokušavaju da me smire i opravdjaju svoj lopovluk. Duže od sat vremena mi pokušavaju da objasne nešto što je neobjašnjivo. U jednom trenutku im dajem prijedlog, pošto je već bilo 14 sati da do ujutru u 9 sati ( srijeda ) hoću da mi se preda tjelo i da svoga oca dostojanstveno ukopam. Prešutio sam glavnoj sestri da su mi date stvari u kojima je otac bio kada je preselio. To sam prešutio jer sam vidio da oni nemaju pojma šta im ko radi na odjelu. To mi je bilo jasno kada i onda kada je došao ljekar koji je liječio moga oca, koji je jedina normalna, časna i poštena osoba koju sam sreo na odjelu neurologije u Travniku, kada me je začuđeno pogledao kada sam mu spomenuo da je tijelo zadržano “zbog sumnje na koronu”. U srijedu ujutru u 8:30 mi javljaju da je “NALAZ” negativan i da mogu da preuzmem tijelo. Tek tada govorim sestri da sam to znao od prvog trenutka i kažem joj da sam bio spreman havariju napraviti da je slučajno rekla da je nalaz pozitivan a tade su mi stvari, na što ona ostaje zatečena i ubjeđuje me da mi nisu predate stvari u kojima je bio. Četvrtak idem u bolnicu da preuzmem dokumentaciju i otpusno pismo.

Naravno papri da je otac testiran ne postoji, u otpusnom pismu nigdje ne piše da je otac rahmetli imao temperaturu i da je testiran – ispričao je Ferid Šečibović za Bugojno-Danas.info.

Otpusno pismo, Foto: Privatni album

O ovom slučaju se nisu očitovali iz Bolnice Travnik, nisu potvrdili niti demantovali navode Šečibovića.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo