Petak, 25 lipnja, 2021

Ispovijest italijanskog lljekara koji se oporavio od koronavirusa: “Od sada nadalje, borit ću se za javno zdravlje”

Nemojte propustiti

“Pošto nisam mogao spavati, brojao sam udisaje čovjeka do sebe pomoću štoperice na mobitelu. Zadao sam si da pazim na njega. Tako sam prestao misliti o sebi”, kazao je.

Ljekari i sestre u rimskoj bolnici Casal Palocco u tišini se kreću oko pacijenata koji bespomoćno leže u krevetima okruženi aparatima koji im mjere vitalne znakove, prenosi HINA.

Medicinsko osoblje strogo se pridržava sigurnosnih protokola. Svi su od glave do pete u zaštitnim odijelima, s rukavicama od lateksa na rukama, maskama i zaštitnim naočalama na licima.

Sestre redovno čiste rukavice dezinfekcijskim gelom. Jedna po jedna izlaze nakratko po dašak svježeg zraka. Neke nervozno otpuhuju dim cigarete, druge slušaju pjev ptica. Ali teško da im to može odagnati misli s pacijenata.

A jedan od pacijenata koji se oporavio je 65-godišnji kardiolog Fabio Biferali koji je proveo osam dana “izoliran od svijeta” na odjelu intenzivne njege.

“Imao sam čudne bolove, kao da mi neko sjedi na leđima. Pošto sam ljekar, rekao sam samome sebi da je to upala pluća. Ne mogu govoriti o tome a da ne zaplačem. Suze mi sad lako dolaze”, rekao je Biferali.

“To što sam ljekar pomoglo mi je u boli. Terapija kisikom je teška, potraga za radijalnom arterijom bolna. Neki drugi očajni pacijenti vikali su: ‘dosta, dosta'”, dodao je.

“Najgore je noću. Nisam mogao spavati, sobu je preplavila tjeskoba. Tokom dana dolaze ljekari, dolaze sestre, dostavljaju hranu”, prisjetio se.

“A noću… noću dolaze noćne more. Smrt vreba”, opisao je.

“Pošto nisam mogao spavati, brojao sam udisaje čovjeka do sebe pomoću štoperice na mobitelu. Zadao sam si da pazim na njega. Tako sam prestao misliti o sebi”, kazao je.

Sjeća se da je medicinsko osoblje bilo potpuno prekriveno.

“Mogao sam im vidjeti samo oči, brižne oči, i čuti im glas. Oni su mi ulijevali nadu”, istakao je.

Kaže da mu je u tim danima najviše nedostajala porodica.

“Bojao sam se da ih više nikada neću vidjeti i zagrliti. Dopustio sam da me očaj preplavi”, rekao je.

Naglašava da je u ovome naučio važnu lekciju.

“Od sada nadalje, borit ću se za javno zdravlje. Ovo se ne smije tretirati kao pokaznu vježbu i ostaviti u rukama političara”, izjavio je.

“Moramo obraniti jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu”, zaključio je, prenosi HINA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo