Utorak, 27 srpnja, 2021

Ispovijest pacijenta koji je prebolovao koronavirus: Opisao kakve je simptome imao, te koliko dugo su se zadržali

Nemojte propustiti

Koronavirus je najopasniji za starije i one hronično bolesne. Znajući da virus za neke može biti fatalan, Ramlynga je najviše brinulo hoće li ga prenijeti dalje.

Danac Jakob Tage Ramlyng bio je zaražen koronavirusom, ali je bolest bila blaga.

Ramlyng, 45-godišnji novinar, bio je prvi Danac pozitivan na koronavirus koji je pokupio na odmoru u sjevernoj Italiji. Nakon nešto manje od dvije sedmice u kućnoj izolaciji, testovi su pokazali da je zdrav.

“Imao sam blage simptome, glavobolju, grlobolju i kašalj. Trebalo je pet ili šest dana da svi prođu”, kazao je.

“Nisam bio u bolnici, nisam primao nikakve lijekove jer mi je bilo dobro”, rekao je Reutersu.

Najveća briga mu je bila da ne zarazi druge

Koronavirus je najopasniji za starije i one hronično bolesne. Znajući da virus za neke može biti fatalan, Ramlynga je najviše brinulo hoće li ga prenijeti dalje.

“Nisam želio biti onaj koji druge čini bolesnima. To je bila moja najveća briga i mislim da je to najveća briga svih zaraženih, da ne želimo da se ta stvar širi. Radije ću ostati u kući sedmicu ili dvije duže ako tako mogu spriječiti da se neko zarazi”, rekao je Ramlyng.

Nil Monro, 22-godišnji Španjolac koji za sebe kaže da je mlad i zdrav, bio je pozitivan na koronavirus nakon povratka u Barcelonu s Fashion Weeka u Milanu. I on je želio javnosti poručiti da simptomi mogu biti blagi.

Simptomi koje je imao nisu bili bitno drugačiji od prehlade

“Malo povišena temperatura, glavobolja, opći osjećaj nelagode. Svako bi mislio da je to obična prehlada.”

Simptomi su se javili nakon povratka u Španjolsku pa je pozvao Hitnu službu koja ga je uputila u bolnicu na testiranje. Potom je stavljen u karantenu.

“Želio bih umiriti ljude. Ako ste mladi, slijedite preporuke nadležnih. Ako ste stariji ili osoba s nekom bolesti koju imate otprije, budite oprezni. Ne idite na događaje s mnogo ljudi i dobro pazite na higijenu”, rekao je Monro.

Gradonačelnik talijanskog Nembra također ima virus

Claudio Cancelli, 65-godišnji gradonačelnik talijanskog grada Nembra, pokraj Bergama, također je zaražen koronavirusom. U njegovu gradu s 11 hiljada stanovnika najviše je zaraženih u pokrajini.

“Nasreću, moj slučaj je apsolutno pozitivan jer nakon tri dana visoke temperature, koju sam snižavao antipireticima, više nisam imao simptoma”, rekao je. “Već šest dana sam dobro i iz kuće radim za svoj grad.”

Doktori ga zovu dvaput dnevno i pitaju kolika mu je temperatura i kako se osjeća.

“Ostat ću u svojoj kući 14 dana. Živim u posebnoj sobi s odvojenim toaletom. Moji supruga i sin žive u drugom dijelu kuće i, srećom, isto su dobro. Nemaju nikakvih simptoma.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo