Subota, 30 svibnja, 2020

Ispovijest Travničanke koju je maltretirao gazda: Bilo je to vrijeme “hoćeš – nećeš raditi”

Nemojte propustiti

Dodik će biti pozvan u Tužilaštvo BiH zbog navoda o prisluškivanju opozicije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se u Narodnoj skupštini RS-a 20. maja obratio poslanicima opozicije Nebojši Vukanoviću i Drašku...

Afera “Pokretna bolnica” Republici Srpskoj: Entitetski MUP izuzeo dokumentaciju prije SIPA-e?

Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokupili dokumentaciju o kupovini pokretne bolnice....

Sigurnost mene i moje porodice je ugrožena zbog hapšenja Novalića! Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH?

- Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu niko ne smije uticati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može...

Nakon dva mjeseca sve se vraća u normalu: U FBiH ukinuto vanredno stanje

Nadležni i dalje apeluju na građane da se pridržavaju osnovnih preporuka, a to je držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih...

Poslodavac za svakog radnika sa kojim nije zaključio ugovor o radu i nije izvršio prijavu na obavezno osiguranje, prema Zakonu o radu Federacije Bosne i Hercegovine, treba platiti najnižu kaznu od 500 konvertibilnih maraka (250 eura) do najviše 2.000 konvertibilnih maraka (1.000 eura).

Kako izgleda raditi “na crno” u Bosni i Hercegovini, posvjedočila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Travničanka, (ime poznato redakciji), koja je nekoliko godina radila na taj način, bez ugovora, plaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje i bez ikakvih prava.

“Naravno da se osjećaš jadno. Tad sam bila mlada majka. Htjela sam osigurati bilo kakvu egzistenciju svom djetetu. Tad je bilo još vrijeme, ima ga i sad, ali eto malo je bolje, kada su (poslodavci) živjeli na tom principu – ‘hoćeš – nećeš, uvijek ima neko drugi, neko u goroj situaciji, koji mora pristati na te uvjete”, priča.

Ovo iskustvo doživjela je prije desetak godina u jednoj travničkoj privatnoj firmi u poslovnom centru. Pristala je za početak da radi, kako kaže, bez osiguranja i prijave, zbog situacije u kojoj se našla.

“Budući da sam prije toga ostala bez posla i da sam u međuvremenu dobila dijete, bila sam primorana i pristala sam na te uvjete. Čak je i plaća bila dosta niska. Ali, nadajući se da će to biti bolje, da će to osiguranje doći samo po sebi i da će mi rasti plaća. Nažalost, pokazalo se da živim u zabludi. Dakle, radila sam tri godine, bez ikakve prijave, za istu plaću. Plaća mi se nije povećala ni za 50 konvertibilnih maraka. Onda, nakon određenog vremena, kad sam stvarno vidjela da nema smisla, tražila svako malo da me prijave. To se nije dogodilo”, kaže ova radnica, čije je ime poznato redakciji Radija Slobodna Evropa.

Slobodni dani nisu bili plaćeni, godišnji odmor trajao je najduže sedam dana i to uglavnom oko praznika.

“Kad mi je stvarno ‘prekipjelo’, kad stvarno to nisam mogla trpiti, kad sam vidjela da me ‘zavlače’ iz mjeseca u mjesec, dala sam otkaz. Tada su mi ponudili da me osiguraju, što naravno nisam htjela! Nakon toga sam dobila novo zaposlenje, gdje mi je uvjet odmah bio osiguranje od prvog dana, tako da nikad više nisam radila neosigurana”, kaže ona.

No, mnogo je onih koji su pristaju na rad u neformalnom sektoru, da bi barem imali kakvu-takvu zaradu, što je pokazala i pojačana kontrola Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“Ove godine za prvih devet mjeseci, kantonalni inspektori i Federalna uprava za inspekcijske poslove evidentirali su novih 5.005 novih radnika na crno”, kaže za Radio Slobodna Evropa Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

“Tu su propisane različite kazne. Za radnika, recimo, kazna je 200 konvertibilnih maraka (oko 100 eura) i izdaje se zabrana radniku da radi. Za pravna lica je veće kazna”, objašnjava Ramić.

Poslodavac za svakog radnika sa kojim nije zaključio ugovor o radu i nije izvršio prijavu na obavezno osiguranje, prema Zakonu o radu Federacije Bosne i Hercegovine, treba platiti najnižu kaznu od 500 konvertibilnih maraka (250 eura) do najviše 2.000 konvertibilnih maraka (1.000 eura).

Zakon o radu u Republici Srpskoj propisuje nešto strožije kazne, tako da poslodavac kod kojeg inspekcija nađe neprijavljenog radnika, treba platiti od 5.000 (2.500 eura) do 20.000 konvertibilnih maraka (10. 000 eura).

Šta se dešava u praksi

No, kako u pojedinim slučajevima izgleda posjeta inspekcije privatnim firmama, svjedočila je Travničanka, nekadašnja radnica u neformalnom sektoru.

“Jednom kad je došla inspekcija, pitali su me je li to ta firma, a ja sam im odgovorila da jeste. Tada su ‘uhvatili’ dosta radnika ‘na crno’. Tu je ustvari bilo dosta zaposlenika. Bilo je prijavljeno samo onoliko koliko se zakonski moralo, na primjer voditelja na određenom mjestu. Dođu, popišu, uzmu ti ime i prezime, broj osobne. Naravno, čim sjednu u ured kod direktora, ta se imena jednostavno brišu. Da li se davao novac, da li su bili podmićeni, ja nemam pojma. Uglavnom, nikad radnici kasnije nisu bili prijavljivali, niti su kad stizale kazne. Jednostavno je bio uhodan tim te inspekcije i tih firmi”, priča ona.

Kaže još kako se “jako dobro zna koje firme rade na taj način”.

“I nemoguće je kad dođeš u salon, unutra bude 15 radnika i svi se rastrče, da se ne zapitaš što svi trče i što odjednom kad se vraćaju ima ih samo po jedan, dva. Vidi se da su ljudi bježali od inspekcije”, dodaje ona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Efendić kod Hadžifejzovića: “Ne mislim da je afera ‘Respiratori’ politički proces… Ni u ludilu ne bih u Narod i pravdu…”

Semir Efendić (SDA), načelnik Općine Novi Grad Sarajevo gostovao je kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji. Govorio je o...

Boračke organizacije Armije RBiH: ‘Branit ćemo naše pripadnike, pa i premijera!...

Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH, navodi da, ne sporeći ulogu pravosudnih institucija naše zemlje, vjerujući u njihovu pravičnost, bez obzira što je ista poljuljana...

Dodik će biti pozvan u Tužilaštvo BiH zbog navoda o prisluškivanju...

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se u Narodnoj skupštini RS-a 20. maja obratio poslanicima opozicije Nebojši Vukanoviću i Drašku Stanivukoviću navodeći da zna šta...

Testiranja na KCUS-u: Osam novozaraženih koronavirusom u FBiH

U posljednja 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 277 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Iz Tešnja je pozitivno sedam, a iz Usore...

Afera “Pokretna bolnica” Republici Srpskoj: Entitetski MUP izuzeo dokumentaciju prije SIPA-e?

Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokupili dokumentaciju o kupovini pokretne bolnice. Ovo je za BN potvrdio...

Možda vas zanima i ovo