Subota, 27 studenoga, 2021

ISS i policija u jami na Podveležju pronašli kosti i veću količinu oružja

Nemojte propustiti

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U sklopu redovnog treninga tehnika speleospašavanja Interventna spasilačka služba Mostar (ISS) je posjetila jednu od mnogih neistraženih jama na području Podveležja i iznenadila se pronađenom količinom oružja te kostiju koje će biti poslane na analizu.

Pripadnici Policijske uprave Mostar jučer su na lokaciji Podveležja kod Mostara pronašli veću količinu minsko-eksplozivnih sredstava. Kako je Večernjem listu potvrdio načelnik PU Mostar Draženko Miletić, u Jurevoj jami, na dubini od oko 40 metara, pronađena je veća količina naoružanja. Speleolozi su se spuštali u jamu, a akcija je prekinuta nakon što su na istom mjestu pronađene kosti. „Još uvijek ne znamo jesu li kosti ljudske ili životinjske. Sada čekamo da na mjesto događaja dođe državni tužitelj kako bi istraga mogla biti nastavljena. Za sada znamo samo kako su u jami zolje, RPG-ovi i mnogo ostalog naoružanja“, rekao je načelnik Miletić koji je jučer bio na mjestu događaja. Sve do nastavka istraživanja na ovoj lokaciji policija će osiguravati spomenutu lokaciju.

„Nakon dolaska na lokaciju i opremanja jame otvora 6×6 metara i cca 40 metara dubine na dnu nailazimo na neugodno iznenađenje. Iako naviknuti da u svakoj jami pronađemo po koji komad NUS-a (neeksplodirano ubojno sredstvo) dno ove jame nas je poprilično iznenadilo“, stoji na službenim stranicama ISS-a. Nalik više na neko zapušteno vojno skladište nego speleoobjekt dno je bilo prekriveno raznim vrstama minsko-eksplozivnih sredstava izmiješanih sa smećem koje je godinama tu ubacivano. Razbijeni vojni sanduci i razasuta minsko-eksplozivna sredstva po cijelom dnu od kojih su neka još u najlonskom pakovanju ukazuju na to da su se očito bacala u sanducima sa površine.

S obzirom da je ova situacija ne samo potencijalno opasna za speleologe nego da postoji mogućnost i zloupotrebe ovog naoružanja i da je riječ o većoj količini Interventna spasilačka služba je podnijela pismeni izvještaj o zatečenom stanju, količini i vrsti naoružanja i lokaciji jame MUP-u, BH MAC-u i Civilnoj Zaštiti.

MUP-a je u najkraćem mogućem roku odmah po primitku izvještaja ISS-a poduzeo sve radnje na osiguranju lokacije kao i rješavanju ovog problema. Zajedničkom akcijom je urađen još jedan silazak u jamu radi vršenja očevida i pravljenja detaljne fotodokumentacije za potrebe tužiteljstva. „Nadamo se da će u narednom periodu uz asistenciju ISS-a koji se stavio na raspolaganje MUP-u ova jama biti uspješno sanirana“, stoji na Facebook stranicama ISS-a.

Večernji list doznaje kako je PU Mostar u pismenom obliku došao do informacija o skrivenom oružju na prostoru Podveležja. Olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo Mostar svakako je otežalo cijelu akciju. Daljnjom istragom će se utvrditi točna količina naoružanja na ovoj lokaciji te jesu li kosti životinjske ili se radi o žrtvama iz prošlog rata.

podvelezje 2 podvelezje3

(Pogled.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo