Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Istekao rok za izmještanje, crkva i dalje u dvorištu Fate Orlović: Ko će i koliko platiti za ono što je nelegalno izgrađeno…

Nemojte propustiti

Marko Aćić pojašnjava da će, nakon što se ukinu sve mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, početi s aktivnostima na rušenju.

Uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz privatnog dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević-Polje još nije počelo iako je prije više od mjesec istekao rok iz presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Ne uklanjaju ništa niti meni iko išta javlja. Oni rade druge stvari. Dođite pa ćete vidjeti bagere, kamione, strugače da rade cestu”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fata Orlović i dodaje: “Ima sud i zakon, hoću da se nosi.”

“S obzirom na Korona-zakon i da su svi parnični i vanparnični postupci zaustavljeni do okončanja vanrednih okolnosti, takva je sudbina i ovog predmeta. Organi koji su zaduženi za provođenje te odluke, odnosno sudovi i upravni organi, općinski, u stanju su nedjelovanja tako da će i u ovom slučaju doći do zastoja”, navodi advokat porodice Orlović Rusmir Karkin.

Uklanjanje će koštati 75 hiljada KM

Za provođenje presude zadužen je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Direktor ove institucije Marko Aćić za RSE pojašnjava da će, nakon što se ukinu sve mjere uvedene zbog pandemije, početi s aktivnostima na rušenju.

“Mi smo napravili radnu grupu za provođenje i napravili smo sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja se saglasila u vezi s izmještanjem crkve. Do ovoga momenta pokretnosti crkve su iznesene”, navodi Aćić.

Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske uradila je, kaže Aćić, procjenu koliko bi koštalo izmještanje crkve i urađen je predračun radova.

“Sada treba ponovno da se sastane Komisija i da uputimo Savjetu ministara Bosne i Hercegovine zahtjev da vidimo kako ćemo finansirati sami projekt. Pod tom mislim i na raspisivanje tendera i na izbor izvođača, jer ne može se samo poslati bager pa da sruši crkvu. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 75.000 konvertibilnih maraka (33.000 eura)”, kaže Aćić za RSE.

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović, a rok za izvršenje presude bio je 1. april 2020. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Veliki broj zaraženih: Zvaničnici u Njemačkoj savjetuju građanima da ne putuju za Božić

Odlazeća kancelarka Angela Merkel uputila je u subotu posljednji apel Nijemcima da se vakcinišu. Novi ministar transporta Njemačke savjetuje ljudima...

Možda vas zanima i ovo