Subota, 16 listopada, 2021

Istina o crnom hljebu: Stavite ga u vodu i saznat ćete jesu li vas prevarili!

Nemojte propustiti

crni ljebBitno je pri kupnji provjeriti je li crni hljeb zaista ”crni”, tj. da je proizveden od cijelog zrna ili je samo dodana karamela za boju, ili nešto podmuklije, što se uopće ne bi trebalo nalaziti u hljebu.

Crni hljeb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svojem zdravlju i provodi pravilnu prehranu. Crni kruh se proizvodi od cijelog pšeničnog zrna, tako da zadržava sve važne kemijske sastojke. Tajna crnog kruha je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, željezom, magnezijem, cinkom i ostalim visokovrijednim kemijskim spojevima. Već u malim količinama daje izrazit osjećaj sitosti te zato ga znanstvenici preporučaju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi. Također, crni kruh mnogo bolje zadržava okus, miris i može više stajati bez da ”otvrdne”. Korisno je znati da i crni kruh ima puno manje ”lošeg” kolesterola nego bijeli pa se izrazito preporučuje srčanim bolesnicima te da vlakna doprinose niskoj razini šećera u krvi tako da dijabetičari isto tako cijene ovaj proizvod, piše “Dnevno“.

Bitno je pri kupnji provjeriti je li crni kruh zaista ”crni”, tj. da je proizveden od cijelog zrna ili je samo dodana karamela za boju, ili nešto podmuklije, što se uopće ne bi trebalo nalaziti u kruhu.

Po ispovijesti jednog pekara, u crni kruh dodaje se svašta. Od kave, kakaa, umjetnih bojila, do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedjeli i na vama masno zaradili.

Kako bi bili sigurni što kupujete, provjerite kupljeni proizvod. Postoji jednostavan trik. Ako stavite u vodu komad sredine crnog kruha, ako je obojen, kruh će pobijeliti, a voda potamniti. Taj kruh više ne kupujte. Nadalje, kvalitetan crni kruh prepoznat ćete i po opipu. On je tvrd jer ima veću vlažnost nego bijeli kruh. Crni kruh ne može biti prozračan. Crni kruh i ima svoj specifičan miris koji se uvelike razlikuje od bijelog.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo