Srijeda, 8 prosinca, 2021

Istina o dječaku koji spava između dva groba

Nemojte propustiti

FOTO: ABDUL AZIZ AL-OTAIBI
FOTO: ABDUL AZIZ AL-OTAIBI

Slika sirijskog dječaka pokrivenog ćebetom kako spava između dvije hrpe kamenja, koje su predstavljene kao humke njegovih roditelja, prohujala je Twitterom. Problem je što slika niti je napravljena u Siriji, niti je dječak izgubio roditelje, niti su to pravi grobovi pored njega.

Fotografiju je načinio Abdul Aziz al Otaibi, 25-godišnji saudijski fotograf koji je u blizini grada Janbu pravio slike za umjetnički projekat. Kao model mu je poslužio sin njegove sestre, a svoje fotografije je postavio na Facebook u prvoj polovini januara.

– Nije tačno da moja slika ima bilo šta sa Sirijom. Šokiran sam kako su ljudi izvrnuli njeno značenje – kazao je Otaibi kada su mu se obratili za objašnjenje.

Amerikanac koji je prešao islam i čiji je Twitter nalog @americanbadu, objavio je sliku navodeći da su dječakove roditelje ubile trupe Bašara al Asada. Slika je počela brzo da se širi Twitterom, pogotovo među džihadistima, što nije čudno s obzirom na to da @americanbadu ima više od 187.000 pratilaca. Kada mu se Otaibi obratio sa zahtjevom da ispravi potpis, dobio je nevjerovatan odgovor.

– Zašto jednostavno ne zaboraviš na to i kažeš da je slika iz Sirije i dobiješ nagradu od Boga. Pretjeruješ – stajalo je u odgovoru, a slika je ubrzo potom uklonjena.

(Avaz.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo