Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Istina o gumenim bombonima

Nemojte propustiti

Što vam prvo padne na pamet kada ugledate gumene bombone? Vjerojatno djetinjstvo i dani kada ste roditelje plačući vukli za rukav da vam ih kupe.

I danas mnogi od nas mogu bez problema pojesti vrećicu slatkih i raznobojnih gumenih životinjica. No znate li od čega se uistinu sastoje? Možda su neki od vas i pročitali deklaraciju i sastav ispisan sitnim slovima na poleđini ambalaže, ali vjerojatno niste svjesni sastojaka i načina njihove pripreme.

Općenito govoreći, gumeni bomboni sastoje se od šećera, želatine, škroba, glukoznog sirupa kojima su dodani razni pojačivači okusa i različite umjetne boje. Iako ih je jedna njemačka prehrambena industrija razvila još 1922. godine, pravi su boom doživjeli 80-ih godina prošlog stoljeća. Izrazito su kalorični zahvaljujući šećeru, bez ikakve korisne nutritivne vrijednosti. Dakle, konzumirajući ih u sebe trpate samo hrpu praznih kalorija.

Posebno mjesto zauzima želatina, sastojak zbog kojeg su tako sočni, gumeni, mekani i koji vas navodi da jedete još i više. Međutim, ono što ćete saznati o želatini, sigurno će vas zaprepastiti. Želatina se dobiva od ostataka kože, papaka i kostiju životinja, najčešće svinja. Upravo tako, otpadci mesnih industrija zapravo su jedan od glavnih sastojaka ukusnih gumenih bombona.

Vjerojatno nećete za njima posezati s tolikom radošću kao nekada, zar ne? Kada vas uhvati želja za slatkim, svakako bolji, zdraviji i pametniji izbor bilo bi suho voće, poput grožđica, marelica i papaje. Oprezno i s tim, svakako nemojte pretjerivati jer sušeno voće obiluje kalorijama.

Industrija slatkiša posebnu je pozornost posvetila djeci. Gumeni bomboni, ali i ostali proizvodi privlače živim bojama, umjetnim okusima i raznim domišljatim oblicima. Stoga, razgovarajte sa svojim djetetom i objasnite mu da ono što se krije u omiljenim mu bombonima nije nimalo lijepo i zdravo te mu također ponudite suho voće kao alternativu. U početku ćete, razumljivo, naići na izričito odbijanje i negodovanje, ali nemojte posustati. Ovdje nije riječ o tome da djetetu u potpunosti ukinete pristup bombonima, već da kupnju istih svedete na minimum i uvijek prethodno ponudite zdraviji slatkiš. Na taj ćete način ipak utažiti i zadovoljiti razumljivu dječju želju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo