Subota, 15 svibnja, 2021

Istinski heroji – branitelji BiH: Ko se još sjeća komandanta Mehmeda, Ibre Hapovca, Semira Kobre …?

Nemojte propustiti

Ko se još sjeća istinskih heroja – branitelja BiH, sinova proteklog rata koji su svoj život utkali u temelje naše države? Malo ko, osim najužih članova porodice. O tome kako su, kad i gdje poginuli, koliko su u vrijeme pogibije imali godina, kako i gdje žive oni koje su iza sebe ostavili rijetko ko da išta zna.

ARMIJA RBIH 50Skromne penzije

Sve što su bili, za većinu, upakovano je u skromnu penziju ili invalidninu koju primaju njihovi roditelji, supruge i djeca, ako su ih imali. I, ništa više… Kao da nisu bili ni rođeni.

Ko još spominje majora Mehmeda Garibovića iz Sapne, nosioca odlikovanja „Zlatni grb s mačevima“ koji je kao načelnik Štaba 206. viteške brigade Armije RBiH poginuo u avgustu 1993.? Ili dvojicu „zlatnih ljiljana“, Ibrahima Musića iz Zvornika i Semira Imširovića iz Kučić Kule i još trojice njihovih saboraca koji su poginuli skupa sa svojim komandantom Mehmedom?

– Otac je živio za Armiju kojoj je pripadao. Bio je načelnik Štaba brigade, ali znam da je uvijek govorio da on mora biti u prvim redovima sa svojim borcima. Tako je i poginuo. Upravo zbog tog njegovog ideala danas ne mogu da prebolim da se uz Dan Armije ili godišnjicu Brigade niko ne udostoji da imenom spomene takve ljude. Kao da nisu postojali. Kao da se neki stide ili se možda boje njihove žrtve – komentira za naš list Sedina Hadžić, jedna od tri Mehmedove kćerke.

Usamljene majke

Majka Ibrahima Musića, neustrašivog Ibre Hapovca iz Zvornika, „zlatnog ljiljana“, danas živi u okolini Kalesije. Saznajemo da su je u 20 godina otkako je poginuo njen jedinac samo jednom ili dva puta posjetili članovi Udruženja zlatnih ljiljana iz Kalesije. Njegovo ime teško da je ikada spomenuto čak i na obilježavanju godišnjice brigade kojoj je pripadao.

U trenutku pogibije još jedan „zlatni ljiljan“ Semir Imširović ,poznatiji kao Kobra, iz Kučić Kule kod Zvornika imao je samo 22 godine kada je poginuo. Prethodno je preživio masakr na Bijelom Potoku 1. juna 1992. Njegovi saborci su se, ipak, izborili da u Sapni jedna ulica nosi njegovo ime. Njegova majka danas živi sama u Kučić Kuli i rijetko je se ko sjeti. Ipak, ove godine, uz obilježavanje godišnjice osnivanja 206. viteške brigade, obišli su je saborci njenog sina Semira.

Samo saborci dolaze

– Ako jeste politika, sigurno, većina nas saboraca nije zaboravila heroje, ali, nažalost, nismo u situaciji da obiđemo sve porodice. Bio sam među onim koji su nedavno obišli Semirovu majku. Istinski se obradovala kad nas je vidjela. Ne žali se ninašta, samo je ubi tuga za njenim sinovima. Kamo sreće da smo u mogućnosti da češće odemo majkama naših poginulih saboraca. Nažalost, mi nemamo utjecaja ni na medije, a ni na strukture vlasti kad je u pitanju njegovanje uspomena na one koji su život ugradili u temelje ove zemlje – kazao nam je Omer Selimović, jedan od nekadašnjih boraca 206. viteške brigade, koji je i sam teški ratni invalid.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo