Subota, 16 listopada, 2021

Istišćete bubuljice? Jeste li uopšte svjesni šta to čini vašoj koži?!

Nemojte propustiti

53fc841a-7d14-4c4c-a8ae-5d095bfa64d2-istiskanje-bubuljica-preview

Ugledali ste prištić na licu i ne možete odoljeti da ga ne stisnete? Niste jedini. Hiljade ljudi to redovito rade i tako se u nekoliko trenutaka riješe nepravilnosti na koži koja nastaje kao upalni proces. No iako kratkoročno može donijeti olakšanje, dugoročno je stiskanje prištića štetno za kožu. Saznajte zašto biste ovaj estetski i zdravstveni problem trebali rješavati manje invanzivnim metodama

Prištići, koje zovemo još i akne i bubuljice, pojavljuju se u nekoliko oblika i veličina: miteseri, prištići s bijelim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože trebali biste se oduprijeti.

Dugoročno, istiskivanjem prištić ne nestaje, već se problem može pogoršati i na vašoj koži ostaviti ožiljke te je inficirati.

Najjednostavnije objašnjeno akne se formiraju kad sebum, prirodan loj kože, nije u mogućnosti prodrijeti na površinu kože te ostaje zarobljen ispod površine.

Čime rezultira ‘kućna invazija’ na kožu?

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja stanica u površinskim podslojevima kože. To dovodi do prekomjernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu dospjeti u kanal pore lojne žlijezde i tako fizički omesti normalno oslobađanje loja.

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranoga kanala, stvarajući povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uvjetima nekontrolirano razmnožava. Stiskanjem prištića, toliko jako istisnete loj van da vam on podere kože.

Uz to tako bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve ‘invazije’ na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice.

Zbog toga u ratu protiv prištića neka vaš najjači saveznik bude dermatolog. Jedna od metoda kojom se dermatolozi bore protiv akni je tzv. ekstrakcija kad pomoću instrumenta otčepljuju začepljene pore.

Metoda je vrlo blaga za kožu, a vrši se isključivo sterilnim priborom i s rukavicama, a područje kože koje se liječi prije postupka čisti se alkoholom.

Prva pomoć za tek izbile prištiće

‘Ukoliko se na licu pojavi prištić sa žutim ‘gnojnim’ vrhom možemo ga natopiti antiseptikom i nikako ga ne smijemo pritiskivati sa željom da ga istisnemo, već tako da rastegnemo kožu oko prištića.

Na taj će način ‘gnojni sadržaj sam izići kojeg nakon zahvata možemo obrisati gazom natopljenom antibiotikom za lokalnu primjenu. Istiskivanje mitesera (komedona) i upalnih akni morate prepustiti stručnjaku’ savjetuje dermatovenerologinja Jadranka Sokol.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo